background branding

LeasePlan pleit voor rekeningrijden tegen filedruk

fildruk.jpg

Rekeningrijden is de enige manier om de groeiende filedruk tegen te gaan. Dat meldt leasemaatschappij LeasePlan donderdag in een rapport over de kilometerheffing. Bijkomend voordeel van rekeningrijden zou zijn dat het wagenpark wordt verjongd en vergroend, als het gebruik van de auto wordt belast en niet meer de aanschaf.

Na onder meer de ANWB, de Bovag en de RAI is LeasePlan de zoveelste grote partij die zich achter rekeningrijden schaart. Het bedrijf is de grootste leasemaatschappij van Nederland met 147.000 auto's op de weg. De maatschappij toont zich voorstander van een spitsheffing, het duurder maken van rijden in de spitsuren.

Automobilsten niet zwaarder belasten

Mocht er een vorm van rekeningrijden worden ingevoerd, dan is het van belang dat de maatregel niet wordt gebruikt om automobilisten zwaarder te belasten, aldus LeasePlan. 'Rekeningrijden mag autorijden absoluut niet duurder maken. Nederland is al koploper in Europa als het gaat om kosten van autorijden door alle autobelastingen. Wij vinden dat er eerlijker belast moet worden, dus naar gebruik. Dat zorgt pas voor minder kilometers, minder files en een beter milieu', aldus het rapport.

'Financiële straf'

CDA en VVD vegen de vloer aan met een jubelend rapport van leasemaatschappij LeaseOlan over de invoering van kilometerheffing. 'Een slecht plan, waarbij mensen die iedere dag naar hun werk gaan worden opgezadeld met een financiële straf, foetert VVD-Kamerlid Visser in De Telegraaf. 'Alsof iemand voor de lol de file inrijdt.'

Vaak geen keuze vertrektijd

CDA-Kamerlid Van Helvert noemt rekeningrijden 'een stoffig plan uit de oude doos.' Hij gelooft niet dat mensen later op hun werk mogen komen om onder de fileboete uit te komen. Volgens hem hebben mensen vaak niet de keuze om op een ander tijdstip te vertrekken.

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf