background branding

Minder verpleeghuizen op 'zwarte lijst'

verpleeghuis-lijst-igz-780.jpg

De lijst met verpleeghuizen waar de inspectie de grootste zorgen over heeft is gekrompen van elf instellingen naar acht. Wel staan er drie nieuwe namen op. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn maandag bekendgemaakt.

Bij één van de instellingen, Stichting Careyn, is een interventieteam ingezet. Het is de eerste keer dat gebruik is gemaakt van deze zware maatregel. Bij drie andere verpleeghuisinstellingen zijn of worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bovendien 'verstrekkende maatregelen' genomen, omdat daar de medicatieveiligheid onvoldoende is.Bekijk de nieuwe lijst van verpleeghuizen op de site van de IGZ

Zwarte lijst

Van Rijn heeft maandag voor de tweede keer een 'zwarte lijst' vrijgegeven van verpleeghuizen. Vijf van de elf verpleeghuizen die afgelopen zomer voor het eerst op de lijst stonden hebben zich niet aan het meest intensieve toezicht weten te ontworstelen en staan er nog steeds op. Omdat er drie (kleine) nieuwe instellingen op de lijst zijn geplaatst, telt die nu acht verpleeghuisinstellingen.

De instellingen die in september (nog) onder intensief toezicht stonden, zijn Avondrust, Care Residence Zonnestraal, Beweging 3.0, Careyn, Cato, Humanitas, Laurens en Warande.

Verpleeghuisinstellingen die zich hebben verbeterd zijn Evean Zorg, Amstelring Groep, WoonZorgcentra Haaglanden (WZH), Zorggroep Florence en Zorggroep Groningen.

'Kwaliteit zo snel mogelijk beter'

Staatssecretaris Van Rijn laat ook weten dat, sinds de start van het extra toezicht in 2015, bij 111 van de 150 verpleeghuisinstellingen waar sprake was van een verhoogd risico de kwaliteit inmiddels op orde is. Daar is geen extra toezicht van de inspectie meer nodig.

'Laat ik duidelijk zijn: ik wil dat de kwaliteit zo snel mogelijk verbetert in alle verpleeghuizen waar dat nodig is. Gelukkig is er door er bovenop te zitten echt vooruitgang geboekt in de afgelopen periode. Bij 111 instellingen is het extra toezicht ondertussen overbodig. Waar nog verbeteringen nodig zijn, treedt de inspectie handhavend op', aldus Van Rijn.

Bron: ANP