Verpleeghuizen: 'Lijst IGZ is verouderd'

boos_rapport_780.jpg

Verschillende verpleeghuizen tonen zich woensdag verbolgen over de publicatie van een 'achterhaalde' lijst van slechte verpleeginstellingen. De zorgorganisaties vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ze daarmee onterecht negatief in het nieuws zet.

Stichting IJsselheem Holding, volgens de inspectie een van de slechts presterende organisaties, overweegt juridische stappen te nemen. 'De kwaliteit van zorg bij IJsselheem is op dit moment op orde', zegt de stichting.

'Verouderd en incompleet'

Het is al meer dan een jaar geleden dat IJsselheem een waarschuwing kreeg van de inspectie. De instelling heeft daarna gewerkt aan verbetering. Uit een verrassingsbezoek van de inspectie in het voorjaar van dit jaar, bleek dat toen wel werd voldaan aan 'bijna alle punten en beoordelingsaspecten die de inspectie heeft gehanteerd'. Deze laatste beoordeling is echter niet meegenomen in de eindbeoordeling die nu is gepubliceerd.

Ook andere instellingen menen dat de lijst achterhaald is. Zorggroep Groningen zegt het ten zeerste te betreuren, omdat hierdoor volgens de organisatie een incompleet beeld ontstaat. 'Om op deze manier in het nieuws te komen, komt bij ons hard aan, zeker na de zeer intensieve inspanningen om onze kwaliteit te verbeteren', zo reageert de directie.

'Inmiddels een ruime voldoende'

Ook Stichting Zorggroep Florence in Den Haag doet de lijst als grotendeels verouderd af. 'Een aantal van onze locaties is afgelopen mei en juni opnieuw bezocht door de inspectie en kreeg een ruime voldoende. Florence voldoet dan ook, in tegenstelling tot wat het rapport meldt, aan alle eisen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg'.

'Onverantwoord'

Brancheorganisatie ActiZ, die zich eerder nog positief toonde over de publicatie van de lijst, geeft nu aan het 'enorm te betreuren' dat de IGZ een verouderde lijst openbaar heeft gemaakt. 'Diverse zorgorganisaties hebben de IGZ er dinsdag op gewezen dat zij met een categorie in de gepubliceerde lijst staan die niet (meer) klopt. Hun gegevens zijn achterhaald of onvolledig', stelt ActiZ nu.

De overkoepelende organisatie zegt te hebben aangedrongen op zorgvuldigheid boven snelheid bij publicatie van de lijst. ActiZ noemt deze actie van IGZ onverantwoord vanwege de serieuze gevolgen voor de betreffende verpleeghuizen, medewerkers en patiënten.

Kamerdebat

De Tweede Kamer praat woensdagavond tegen middernacht over de situatie in verpleeghuizen.

Bron: ANP