background branding

Minder werken door wachtlijsten kinderopvang: deel ouders ziet geen andere optie

Kinderopvang-138267196_m.jpg

Minder werken omdat er niet genoeg ruimte is op de kinderopvang? Een op de vijf ouders voelt zich genoodzaakt dat te doen, meldt de NOS. Volgens onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken gaat het om 22 procent.

De wachtlijsten zorgen er onder andere voor dat ouders het lastig hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat 18 procent op andere werktijden werken dan zij zouden willen, omdat er geen plek is op de kinderopvang.

Hulp van grootouders: 'Die zijn eigenlijk te oud om op te passen, maar er is geen andere oplossing’,

Familie en vrienden worden ingeschakeld als oppas, maar deelnemers aan het onderzoek zeggen dat dat slechts een tijdelijke oplossing is. Zij geven aan dat zij ‘veel stress’ krijgen van het opvangprobleem. Oplossingen worden onder andere gezocht bij grootouders: ‘Die zijn eigenlijk te oud om op te passen, maar er is geen andere oplossing’, vertelt een deelnemer. Een andere deelnemer geeft aan minder te werken: ‘Dat geeft weer financiële problemen, minder inkomen en meer stress.’

Tekort van 35.000 werknemers

In bijna alle beroepsgroepen is een personeelstekort, gaf het UWV al eerder aan. Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemde dit tekort al eerder ‘een groot probleem.’ Ze kondigde aan dat ze met werkgevers en het kabinet wil samenwerken om mensen privé en werk te kunnen combineren. Dit wil ze doen door mensen meer uren te laten werken of roosters te veranderen.

Het tekort in de kinderopvang stijgt aanzienlijk. De branche en belangenvereniging voor ouders Boink stuurde afgelopen zomer een brandbrief. Het gaat op dit moment om een tekort van zo’n 4000 werknemers, maar dit dreigt op te lopen tot 35.000 in 2025.

Bron: NOS