Minderen met wegwerpplastic is belangrijk, maar heeft niet altijd prioriteit

780x439_plastictasje.jpg

Wat van plastic is, vergaat niet. Soms is dat handig, maar in het geval van wegwerpproducten, die we na kort, eenmalig gebruik afdanken? 'Belachelijk', vindt 44 procent van de ruim 31.000 ondervraagden. Nog eens een derde noemt het gebruik van plastic voor wegwerpproducten niet ideaal. De meesten willen hun plasticverbruik verminderen. Hoe worden maatregelen daartoe ontvangen en: wat kun je zelf doen?

Hoewel de meesten het belachelijk of niet ideaal vinden, noemt 1 op de 5 het gebruik van plastic voor wegwerpproducten logisch: plastic is goedkoop, waterdicht en lichtgewicht. Dat is allemaal waar. Het is echter niet zonder consequenties. Een greep uit de problemen die de situatie oplevert: zwerfafval, de plastic soep in de oceanen en plastics die ophopen in dieren, waardoor het, ongemerkt, ook weer op ons bord belandt.

Bewust maar niet allemaal even actief tegen plasticverbruik

70 procent van de ondervraagden is zich heel bewust van de hoeveelheid plastic die hij of zij verbruikt. Slecht 4 procent is dat niet (echt). Het gescheiden weggooien van plastic (wat 81 procent doet, volgens onderzoek uit mei vorig jaar) maakt je hoeveelheid plastic afval inzichtelijk. Daar zitten nog niet de plastics van je snacks, maaltijden en drinken buiten de deur bij.

95 procent vindt het belangrijk om de hoeveelheid verbruikt plastic te verminderen. Voor twee derde houdt dit in dat ze proberen een steentje bij te dragen waar dat lukt. De groep die daar echt bewust mee bezig is, is met een kwart van de respondenten een stuk kleiner.

Positief over plasticmaatregelen overheid

Maatregelen vanuit de overheid om de hoeveelheid wegwerpplastic te verminderen worden positief ontvangen: zo staat twee derde positief tegenover een verbod op het oplaten van ballonnen en zou slechts 1 op de 10 het plastic rietje missen. 38 procent zou wel graag een alternatief hebben. Lees welk alternatief volgens de respondenten het beste is en meer over overheidsmaatregelen:

Verbod op ballonnen en plastic rietjes overwegend positief ontvangen

Uiteraard kun je ook zelf maatregelen nemen om je plasticverbruik te minderen. Je kunt bijvoorbeeld opletten hoe zaken verpakt zijn en je koopgedrag daarop afstemmen. Wat ook scheelt, is voorbereid op pad gaan met bijvoorbeeld een hervulbaar waterflesje, koffiemok en bestek. Of zelf tasjes en groentennetjes meenemen naar de supermarkt. De tasjes zijn inmiddels helemaal ingeburgerd en een flink aantal van de ondervraagden neemt al zakjes en netjes voor brood en groenten mee. Lees over hun ervaringen en tips om zelf minder afhankelijk te worden van wegwerpplastic:

Wegwerpplastic verminderen? Ga voorbereid op pad met deze tips

Is het de verantwoordelijkheid van burgers om het plasticprobleem aan te pakken? 85 procent vindt dat wel, in meer of mindere mate. Echter, de overheid (94%), en de verkopende partijen zoals winkels en supermarkten (96%) dragen als het aan de respondenten ligt nog meer verantwoordelijkheid. Het hardst zouden de fabrikanten en de verpakkingsindustrie moeten rennen: beide partijen worden door 98 procent van de deelnemers verantwoordelijk gehouden voor een samenleving met minder wegwerpplastic.

Over het plasticonderzoek

Het onderzoek over wegwerpplastic is door 31.611 mensen ingevuld, tussen 11 en 25 juli 2018. Het overgrote deel is lid van het Radar Testpanel, 1189 mensen hebben het onderzoek via een anonieme link ingevuld. Het Radar Testpanel bestaat uit consumenten verspreid over het land, die hun mening en ervaringen delen via online vragenlijsten. Ook panellid worden? Meedoen is gratis, ga naar www.radartestpanel.nl.