Minerale olie in voedsel

Voedsel dat in gerecyclede verpakkingen zit, kan mogelijk schadelijke olieresten bevatten. Foodwatch deed onderzoek naar de aanwezigheid van deze zogenaamde MOAH in ons eten. Hoe komen deze stoffen in ons eten en waarom is er nog geen wettelijke limiet vastgesteld door de overheid?

Verpakkingen van gerecycled papier bevatten behoorlijke hoeveelheden drukinkt van oud papier en karton. Deze inkt is grotendeels gemaakt van minerale oliën en door verdamping komt deze weer in het voedsel terecht dat in deze verpakkingen zit. Foodwatch heeft 120 alledaagse producten zoals pasta, cornflakes en zoet broodbeleg onderzocht en trof in ruim 40 procent van de producten een besmetting aan met deze stoffen.

MOSH en MOAH

Om welke stoffen gaat het nu precies? Verzadigde koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olieën (MOSH) kunnen zich ophopen in het lichaam en zouden organen kunnen beschadigen. MOAH zijn aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën. Deze stoffen kunnen kankerwekkend, mutageen en hormoonverstorend zijn. Hoe groot het gezondheidsrisico precies is, is nog onduidelijk. Er zijn in Nederland en in Europa nog geen limieten gesteld voor de aanwezigheid van MOSH en MOAH in voeding.

Onderzoek RIVM

Minister Schippers van VWS heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijkheid van deze stoffen. Omdat de overdracht van deze olieresten ook kan plaatsvinden tijdens de oogst, verwerking of opslag van voedingsmiddelen heeft minister Schippers het bedrijfsleven gevraagd te bekijken hoe dit valt te verminderen. Als hieruit blijkt dat er maatregelen nodig zijn, kan er regelgeving volgen.

Europese regels

Foodwatch vindt de situatie zo dringend, dat de minister zo snel mogelijk met Nederlandse wetgeving moet komen. Maar het ministerie zegt dat een Europese aanpak de voorkeur heeft. Omdat producten uit alle Europese landen in Nederlandse winkels terecht kunnen komen, zou Europese regelgeving effectiever zijn. Vooralsnog wacht de minister het onderzoek van het RIVM af.

Bekijk hier het onderzoek van foodwatch.

Ondersteun hier de e-mailactie/ petitie van foodwatch.

Forumreacties

6
  • Door Radar

Voedsel dat in gerecyclede verpakkingen zit, bevat mogelijk schadelijke olieresten. Hoe komen deze stoffen in ons eten en waarom is er nog geen wettelijke limiet vastgesteld door de overheid? Meer informatie: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/02-05-2016/minerale-olie-in-voedsel/ Maandag 2 mei 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door riddert

Voedsel dat in gerecyclede verpakkingen zit, bevat mogelijk schadelijke olieresten. Hoe komen deze stoffen in ons eten?
Dit heeft te maken door het voedsel in mogelijk vervuilde gerecyclede verpakkingen te stoppen. Er is voedsel wat die stoffen op kan nemen. Als dit vervolgens gebruikt wordt om een maaltijd te bereiden, dan komen die schadelijke olieresten in het eten terecht.
Waarom is er nog geen wettelijke limiet vastgesteld door de overheid?
U kunt alle mogelijke vragen betreffende wet- en regelgeving stellen op de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/contact Overigens heb ik er zelf nog nooit bij stilgestaan. Maar plastic, wat massaal gerecycled wordt is een olieprodukt. Het zou dus inderdaad zo kunnen zijn dat er iets van de grondstof in de inhoud van de verpakking terechkomt, klinkt niet onlogisch. Of het werkelijk schadelijk zal zijn, of dat het bangmakerij is, dat zou je pas kunnen zeggen na gedegen onderzoek.

  • Door witte angora

Volgens mij gaat het om kartonnen verpakkingen. Dat is gemaakt van gerecycled papier, met alle inkt- en andere ongerechtigheden er nog in. Tenminste, in het oorspronkelijke bericht van een aantal maanden geleden over dit onderwerp. http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/4172020/2015/10/27/Gerecyclede-verpakking-is-risico-voor-consument.dhtml http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/voedsel-gerecyclede-verpakking-mogelijk-kankerverwekkend http://nos.nl/artikel/2065312-voedselverpakkingen-geven-mogelijk-kankerverwekkende-stoffen-af.html