background branding

'NVWA faalt bij minerale oliën in voedsel'

moah3105_780.jpg

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen tien jaar geen enkele test laten uitvoeren naar de besmetting van voedsel met de gevaarlijke minerale oliën MOAH en MOSH (afkortingen van koolwaterstoffen).

Dat meldt foodwatch die daarover heeft 'gewobt' bij het ministerie van Economische Zaken. Volgens de voedselwaakhond heeft zowel de Europese Voedselautoriteit EFSA als minister Edith Schippers (volksgezondheid) al zorgen geuit over de vervuiling van voedsel met de oliën. Die zou tot kanker en orgaanschade kunnen leiden.

Bekijk ook de uitzending van Radar over minerale olie in voedsel.

Oude drukinkt

De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van de inmiddels gerecyclede kartonnen verpakkingen. Onder meer door verdamping kunnen ze de inhoud van de nieuwe verpakkingen aantasten.

Alledaagse voeding

Uit onderzoek van foodwatch bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland - zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag - vervuild is met de gevaarlijke stoffen. Bijna de helft (47 procent) van de onderzochte producten bleek verontreinigd met MOAH en 92 procent met MOSH.

De waakhond roept minister Schippers op om zo snel mogelijk de NVWA opdracht te geven alsnog de verspreiding en risico's van minerale oliën in ons voedsel te onderzoeken. Duitsland maakt, zegt foodwatch, er wél werk van en deed al honderden testen.

Bron: ANP