BPA schadelijker dan gedacht voor kinderen en zwangere vrouwen

soepblikken_123rf_780.jpg

Bisfenol A, de stof die voorkomt in onder andere kassabonnetjes, soepblikken en infuuszakken, is gevaarlijk voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Dat staat in een rapport dat het RIVM vorige week publiceerde.

Het kabinet wil het gebruik van bisfenol A, ook wel bekend als BPA, nu terugdringen.

Bekijk ook onze uitzending over bisfenol A.

Ongeboren vrucht of jong kind

Nieuwe dierstudies geven aan dat BPA mogelijk het immuunsysteem van de ongeboren vrucht of jonge kinderen kan schaden bij een lager blootstellingsniveau dan het niveau waarop de huidige normen zijn gebaseerd.

Als gevolg van blootstelling tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd hebben kinderen mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger voor infectieziekten worden.

Volgens het RIVM moet worden ingezet op het omlaag brengen van de blootstelling aan BPA, vooral bij zwangere vrouwen en jonge kinderen waarbij het immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Een verbod vindt de minister niet wenselijk, want dit zou leiden tot het  gebruik van alternatieve stoffen, terwijl over de veiligheid hiervan geen duidelijkheid bestaat.

Het rapport vind je hier.

&nb

BPA in veel dagelijks gebruikte producten

BPA is een chemische stof die in veel producten voorkomt. Het wordt gebruikt in plastics die worden toegepast in bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingsmateriaal, implantaten, infuusapparatuur, speelgoed enzovoorts.

Ook vormt het de basis van epoxy-verven en -lijmen, zit het in bepaalde tandheelkundige materialen en komt het voor in inkt en in thermisch papier voor kassabonn

Nederland zet zich in voor aanpassing veiligheidsnormen

Nederland gaat er bij de Europese Commissie en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid op aandringen om de geldende Europese normen aan te passen.

Het kabinet gaat zich ervoor inzetten dat producenten het gebruik van BPA verminderen en veiligere alternatieven voor BPA ontwikkelen.

Minister Schippers: ‘Aanscherping van de Europese normen kost tijd en de effecten zijn pas over lange tijd merkbaar. Daar wil ik niet op wachten. Daarom nemen we nu al een aantal nationale maatregelen om de blootstelling aan BPA te verminderen.’

Zij gaat samen met het RIVM en het Voedingscentrum de voorlichting aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven verder uitbreiden.  

Verder wil ze afspraken maken over het op een verantwoorde manier terugdringen van de BPA-blootstelling in het ziekenhuis.

Ook wordt onderzoek gedaan waaruit moet blijken welke producten in Nederland het meeste bijdragen aan blootstelling aan BPA, zodat consumenten nog gerichter kunnen worden geïnformeerd.

Het RIVM ziet ook een mogelijk risico voor werknemers die in contact komen met BPA. Minister Asscher van Sociale Zaken gaat daarom overleggen met de relevante branches. Doel is een plan te maken om blootstelling van werknemers aan BPA terug te dringen.

Er wordt op Europees niveau al gewerkt aan de uitfasering van BPA in thermisch papier (de genoemde kassabonnen).

Bron: RIVM / Duurzaamnieuws.nl