Minister heeft 'geen signalen' voor negatieve spaarrente

hoekstra-spaarrente-16-09-2019.jpg

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft 'geen signalen' dat kleine spaarders in Nederland rente moeten gaan betalen op hun spaargeld. Maar hij houdt dat 'nauwlettend in de gaten', zegt hij.

Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente alsmaar verder verlaagt, moeten banken steeds meer betalen om hun geld daar te stallen. Het lijkt onvermijdelijk dat ze dat zullen doorberekenen aan hun spaarders. Onder andere België steekt daar een stokje voor. Dat buurland heeft banken verboden een negatieve spaarrente aan te houden.

Hoekstra beseft dat ook Nederlandse spaarders zich zorgen maken, maar wil 'niet vooruitlopen op de scenario's die we voorbereiden'. Dat is volgens hem niet verstandig. De minister verzekert dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt.

Sommige private bankiers in Nederland hanteren voor vermogende spaarders al wel een negatieve spaarrente. Maar grote banken zijn daartoe nog niet overgegaan en Hoekstra heeft ook 'geen aanwijzingen' dat ze dat zullen doen.

Oproep: Wat vind jij van negatieve spaarrente?

In een speciale Radar-uitzending gaan we uitgebreid aandacht besteden aan de mogelijke gevolgen van negatieve spaarrente. De uitzending maken wij aan de hand van jouw vragen en ideeën hierover. We willen je daarom vragen om de vragenlijst hieronder in te vullen (als je dat nog niet hebt gedaan). Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om vragen in te sturen.

Start de vragenlijst over negatieve spaarrente

Bron: ANP