Minister ziet kansen voor supersnelle vacuümtrein in Nederland

hyperloop-test-101017.jpg

Voor een testtraject van een hyperloop zijn in Nederland volop mogelijkheden. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) de Tweede Kamer laten weten. De hyperloop moet in de toekomst reizigers en goederen met een snelheid tot 1200 kilometer per uur door een vacuümbuis vervoeren.

Nederland zou de supersnelle vacuümtrein willen aanleggen tussen Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad. Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One kan helpen bij het uitwerken van de voorstellen. Het idee voor een capsule die dankzij lage luchtweerstand hoge snelheden bereikt, komt van Elon Musk, de man achter betalingsdienst PayPal en autobouwer Tesla.

Testtraject van vijf kilometer

Een onder meer door TNO opgesteld rapport schetst een positief beeld over de maatschappelijke en economische waarde van de hyperloop en stelt voor een testtraject van in totaal vijf kilometer aan te leggen.

Nederland als initiatiefnemer

'Met het omarmen van de Hyperloop trekt Nederland zowel economisch als op het vlak van innovatie het initiatief naar zich toe als voorloper in het personen- en goederentransport', reageert Rob Lloyd van Hyperloop One. 'Wij weten hoe belangrijk testfaciliteiten zijn en hoe die technologische ontwikkelingen kunnen versnellen, werkgelegenheid kunnen creëren en lokale economieën kunnen aanjagen.'

Testbaan in Flevoland

Het bedrijf is niet de enige die aan de hyperloop werkt. Het Delftse studentenbedrijf HARDT bijvoorbeeld wil, met steun van het ministerie en de Nederlandse Spoorwegen, een testbaan aanleggen in Flevoland.

Bron: ANP