ProRail bereidt proef voor met zelfrijdende trein

prorailzelfrijdendetrainen30032017.jpg

De eerste zelfrijdende trein op het Nederlandse spoor zal mogelijk nog dit jaar rijden. ProRail treft voorbereidingen voor testen met geautomatiseerde treinen.

Het is de bedoeling dat de proef eind dit jaar begint, bevestigde een woordvoerder van de spoorbeheerder donderdag berichtgeving in De Telegraaf.

Groningen

Waar de test zal plaatsvinden staat nog niet vast. 'Maar de provincie Groningen heeft bijvoorbeeld expliciet aangegeven hier belangstelling voor te hebben', zegt de woordvoerder. De testritten zullen sowieso op een veilige en gecontroleerde manier worden gereden, benadrukt hij. Dat betekent onder meer dat mensen aanwezig zijn om in te grijpen.

Kennis opdoen

Met de proef wil ProRail samen met de vervoerders op het spoor eerst vooral kennis opdoen. 'We willen kijken wat het oplevert, onder meer op het gebied van veiligheid en de frequentie waarmee de treinen rijden', aldus de woordvoerder.

Helemaal nieuw is de techniek niet. In diverse landen rijden bijvoorbeeld al geautomatiseerde metro's.

Machinisten zijn verbaasd

Machinisten van FNV Spoor zeggen verbaasd te zijn door de aankondiging van ProRail. 'We zijn verbaasd dat de spoorbeheerder dit zegt en niet de vervoerders zelf, zoals NS of Arriva. ProRail heeft zelf geen treine', aldus FNV Spoor. De bond vreest voor banenverlies. 'We zijn niet tegen innovatie, maar eisen volledige betrokkenheid en goede sociale afspraken voordat robotisering op het spoor wordt toegelaten'

Bron: ANP

Meer over