Misleidende bloedtest (Achtergrond)

Van veel voedingssupplementen wordt gezegd dat ze de oxidanten in je lichaam bevechten, en veel van de aanbieders van dit soort middelen proberen hun adviezen een medisch tintje te geven. Zo ook bij het medisch cosmetisch centrum MediCos in Enschede waar Radar een bloedtest onderging. Een bloedtest die uitwijst dat de balans in het lichaam verstoord is, iets dat weer hersteld kan worden door peperdure voedingssupplementen te slikken.Oxidanten en anti-oxidanten

De test die wordt afgenomen bij MediCos is een zogenaamde vrije radicalentest. In de kliniek beweren ze de balans tussen de in het lichaam aanwezige oxidanten en anti-oxidanten te kunnen bepalen met behulp van een simpel vingerprikje. Iets dat volgens deskundigen helemaal niet mogelijk is.

Oxidanten of vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid, die je symbolisch zou kunnen vergelijken met een haak. De eigenschap van deze haak is dat hij zich zo snel mogelijk aan iets wil binden en daarmee kunnen deze oxidanten bijvoorbeeld andere cellen beschadigen of zich vasthaken aan andere cellen.

Deze vrije radicalen kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt, als waarschuwing tegen een ontsteking, maar kunnen ook in het lichaam komen door bijvoorbeeld roken, UV-straling, voeding of drankgebruik.

Het lichaam maakt zelf anti-oxidanten aan die deze oxidanten kunnen wegvangen. Deze eigen productie is echter niet voldoende en daarom is het ook belangrijk om gezond te eten. Gezonde voeding is namelijk een zeer goede bron van anti-oxidanten.

Als het aantal vrije radicalen hoger is dan het aantal anti-oxidanten spreekt men van oxidatieve stress. In de kliniek in Enschede beweren ze dus de oxidatieve stress te kunnen meten door middel van een vingerprikje.Misleidend

Bij MediCos doen ze na het vingerprikje een uitspraak over de situatie in het gehele lichaam. Na de uitslag van de test wordt er gezegd dat de balans in het lichaam is verstoord. Dat is een onjuiste en misleidende bewering, want aan een meting in het bloedplasma van het vingerprikje kun je geen conclusies verbinden voor het gehele lichaam.

Daarnaast is het erg moeilijk om in het bloedplasma de oxidatieve stress te meten. Vrije radicalen worden namelijk erg snel weggevangen in het lichaam. Deze moleculen zijn dus maar een fractie van een seconde in het lichaam aanwezig, en dus zeer moeilijk meetbaar.    

Het lijkt er dus op dat de uitslag van deze test wordt ingezet voor een ander doel. Om de balans in het lichaam weer te herstellen, biedt het medisch cosmetische centrum namelijk voedingssupplementen aan. Voor 123,75 euro koopt de consument voldoende pillen voor twee maanden. Daarmee lijkt deze 'wetenschappelijke' test eerder een verkooptrucje dan een werkelijke medische meting waarna uitspraken over de gezondheid van de consument gedaan kunnen worden.

 Goedkoper

Het eten van gebalanceerde en gezonde voeding is in principe voldoende om genoeg anti-oxidanten binnen te krijgen. In principe is suppletie door middel van pillen dus niet nodig. Als u daar echter in gelooft en u wilt graag voedingssupplementen slikken, besef u dan dat dat vaak ook voor veel minder geld kan.

Radar heeft gekeken naar de stoffen die in hoge concentraties aanwezig zijn in de pillen die bij MediCos worden verkocht en heeft bij een reguliere drogist gezocht naar pillen waar deze stoffen ook in zitten. Het is niet mogelijk om precies dezelfde pillen bij elkaar te zoeken. De samenstelling van de pillen van MediCos is namelijk erg gecompliceerd en divers, al zit er van veel stoffen maar erg weinig in. Toch kom je een heel eind en voor veel minder geld. De pillen van MediCos kosten per jaar zo'n 750 euro en bij de drogist ben je voor 185 euro per jaar klaar.

Wetenschappers die Radar heeft gesproken en die veel weten van voedingssupplementen en anti-oxidanten, zeggen echter dat het meer zin heeft om dit geld naar de groenteboer te brengen dan naar de drogist.