background branding

'Ouder bloed net zo goed als vers bloed'

Voor bloedtransfusies bij ernstig zieke patiënten is vers bloed niet beter dan langer bewaard bloed. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd wereldwijd onderzoek, waar ook zeven Nederlandse ziekenhuizen en Sanquin Bloedvoorziening aan deelnamen.

De meningen over het voordeel van vers bloed lopen al jaren uiteen. 'Uit deze studie blijkt dat verse rode bloedcellen niet tot meer overleving leiden. Het twistpunt lijkt daarmee geslecht', stellen de onderzoekers.

Geen reden voor verse bloedcellen

De uitkomst zou betekenen dat er voor behandelaren geen reden is om per se verse rode bloedcellen te bestellen. Voor de bloedbank is hierdoor geen noodzaak om de houdbaarheidstermijn van bloed te verkorten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Canada en Europa onder 2430 ernstig zieke patiënten op intensivecareafdelingen die een bloedtransfusie nodig hadden. Ruim zestig van die patiënten lagen in Nederlandse ziekenhuizen.

De patiënten werden verdeeld over twee gelijke groepen. De ene helft kreeg bloed dat maximaal zeven dagen daarvoor was afgenomen. Voor de andere helft werd de gebruikelijke ziekenhuispraktijk gevolgd: de oudste bloedzak werd het eerst gepakt. Gemiddeld was dit bloed 22 dagen bewaard, met een maximum van 35 dagen.

Bron: ANP