background branding

Open dagen bij bloedtransfusiedienst

Bloedtransfusiedienst Sanquin wil het publiek meer gaan vertellen over bloed, bloedgroepen en bloedvoorziening. Om die reden houdt Sanquin de komende twee weken open dagen in Groningen (22 oktober), Amsterdam (24 oktober), Eindhoven (24 oktober) en Delft (31 oktober).

Een van de reden om meer bekendheid te geven aan vooral de bloedvoorziening is dat bijna de helft van alle Nederlanders (47 procent) zijn eigen bloedgroep niet kent. Dat bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van Sanquin.

Uit dat onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders bleek ook dat 45 procent van de ondervraagden bloed wil doneren, maar dat in de praktijk maar 2,5 procent van de Nederlanders bloeddonor is. Een kwart van de respondenten geeft geen bloed uit angst voor bloed, naalden en flauwvallen en ruim 10 procent heeft er geen tijd voor.

De open dag moet meer bekendheid geven aan het geven van bloed. ,,Wie meer weet over bloed en bloeddonorschap, is al snel bereid om donor te worden'', zegt woordvoerder Robert Heckert van Sanquin. ,,Mensen kunnen met een koptelefoon op een 'bloedreis' maken. Dat is een korte audiotour waarin je hoort wat er gebeurt tussen de bloedafgifte en een bloedtransfusie voor bijvoorbeeld een verkeersslachtoffer.''

Bron: ANP