Misleiding door buitenlandse webshops
Wie een bestelling plaatst bij een Nederlands ogende webwinkel, kan voor een vervelende verrassing komen te staan bij de bezorging van het pakket.
Een bestelling plaatsen bij een Nederlands uitziende webwinkel, waar de teksten in het Nederlands staan en de prijzen in euro's staan aangegeven, betekent niet altijd dat de webwinkel ook in Nederland gevestigd is. Zo'n webwinkel kan namelijk vanuit China opereren. Het gevolg is dat er over de bestelde producten bij aankomst in Nederland nog invoerbelasting moet worden betaald.
Degene die de rekening krijgt voorgeschoteld, is de klant, wanneer die aan de voordeur het pakketje in ontvangst neemt. Deze invoerkosten zijn in eerste instantie voor de klant vaak niet duidelijk. Op dit soort websites staat namelijk bij bestelling niet goed aangegeven dat de klant bij de bezorging nog belastingkosten kan verwachten. Verzending is vaak gratis en de producten relatief goedkoop. Een aankoop is dus erg aanlokkelijk, maar kan als je niet goed oplet een stuk duurder uitvallen.Wanneer moet je betalen?
Bij een bestelling uit een niet-EU-land met een totale waarde tot 22 euro hoef je je als consument geen zorgen te maken over eventuele belastingkosten. Maar kost je bestelling 22 euro of meer, dan kunnen deze extra kosten aan de deur behoorlijk oplopen. Let op: de Douane houdt steekproeven. Dus niet alle pakketjes met een waarde van 22 euro of meer worden onderschept. Dat je de ene keer geen invoerkosten moet betalen voor je pakketje, geeft dus niet de garantie dat dat een volgende keer ook zo is.Advies ConsuWijzer waarschuwt voor het risico als je iets wil kopen bij een webwinkel buiten de EU. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat voor webwinkels buiten de Europese Unie in principe dezelfde regels gelden als voor webwinkels die binnen de EU gevestigd zijn. Alleen kan de ACM deze regels bij bedrijven buiten de EU niet handhaven. ACM adviseert consumenten daarom om alert te zijn en altijd goed na te gaan wat voor bedrijf er achter de website zit. Als het een webwinkel van buiten de EU is, wees er dan op bedacht dat er extra kosten aan de deur bij kunnen komen. ACM geeft ook aan: 'Als je nog niet betaald hebt en je wilt de extra kosten niet betalen kun je het pakje weigeren'. Overzicht kosten
Bekijk aan de hand van de tabellen in dit artikel of en hoeveel belasting je eventueel moet betalen bij een bestelling van buiten de EU. Verdere informatie over het invoeren van producten van buiten de EU is te vinden op de site van de Belastingdienst.
Websites waar je als consument na bestelling rekening moet houden met het risico op belastingkosten bij invoer zijn onder andere Lightinthebox.com/nl, Miniinthebox.com/nl en Dealextreme (dx.com). Ook bij Amazon.com is dit het geval, hoewel op deze website wél wordt gewaarschuwd voor extra kosten bij internationale verzending.
In dit campagnespotje van de Douane wordt ook gewaarschuwd voor webwinkels die, soms zonder dat je het door hebt, gevestigd zijn buiten de Europese Unie:
Forum
Discussieer mee op ons forum! Meld je vandaag nog aan en deel je inzichten met andere leden.
Forumreacties
151Je bestelt een product bij een Nederlands ogende webwinkel. Bij bezorging blijkt echter dat de webwinkel in China zit, en vanaf daar jouw product heeft verzonden. Gevolg is dat je aan de deur nog eens tientallen euro's aan douanerechten en omzetbelasting moet betalen: Maandag 17 november in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Daar zijn de AlgemeneVoorwaarden voor..en ook het stukje"Over ons/ Wie zijn wij" geeft duidelijkheid over de verzending van een bestelling. Maar ja, dat leest bijna niemand. En dan krijg je dus dit soort televisie.
Ik vind het ook een beetje een onzin onderwerp. Als je ergens wat koopt en je controleert helemaal niet waar de webwinkel gevestigd is of zelfs of de website betrouwbaar is, moet je achteraf ook niet zeuren.