Mobiele-telefoonverzekeringen
In Nederland gaan jaarlijks miljoenen mobiele telefoons over de toonbank. Gaat u naar de winkel om een telefoon te kopen, al dan niet met een abonnement, dan krijgt u steevast de vraag of u niet ook uw toestel wilt verzekeren. Immers, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Voordelen en nadelen
Echter, een verzekering voor uw mobiele telefoon heeft voordelen en nadelen. Bij sommige verzekeraars krijgt u bij schade een nieuw toestel. Maar in de praktijk blijkt dat ook veel mensen denken hun schade vergoed te krijgen, terwijl dit niet zo is. Daarbij komt dat consumenten een eigen risico moeten betalen. En dat realiseren zij zich vaak niet.
Consumentenbond: gsm-verzekering weinig zinvol
Dat zegt ook de Consumentenbond. Uit een onderzoek van de bond blijkt dat een mobiele-telefoonverzekering weinig zin heeft. Er zit namelijk ook garantie op een toestel en daarnaast kan het zijn dat het toestel al verzekerd is bij bijvoorbeeld een inboedelverzekering.
Ontevredenheid en onduidelijkheid
Uit Radar Testpanelenquête blijkt dat een kwart van de mensen die een beroep doet op de verzekering, daar niet tevreden over is. Daarbij komt dat het moeilijk is om uit te vinden waar je met je klacht terecht kunt. Terug naar de winkel gaan levert een hoop onduidelijkheid op, omdat de klant te maken krijgt met een wirwar van bedrijven.
Schimmig wereldje
Dit komt omdat de winkels de verzekering aanbieden van een verzekeraar die elders in Europa gevestigd is. Die verzekeraars werken met tussenpersonen. Zo kan je in de T-Mobile-winkel een verzekering afsluiten via het bedrijf Pro-Assist. Pro-Assist werkt onder andere voor verzekeraar Taurus en Taurus zit op Malta. Bij Belcompany kan je een ‘Safe and Sure’-verzekering afsluiten van Conner and Davis. Hierachter zit Van der Haeghen & Co uit België en dáár weer achter zit de verzekeraar, Fidelidade Assurances uit Portugal.
Stilzwijgende verlenging
Een gevolg daarvan is dat er op de telefoonverzekeringen geen toezicht is. Immers, de verzekeraar valt niet onder de Nederlandse wetgeving. Hij is ook geen lid van het Verbond van Verzekeraars. Erg nadelig, omdat het Verbond onlangs een gedragscode heeft opgesteld om stilzwijgende verlengingen van verzekeringen aan banden te leggen. Omdat de telefoonverzekeringen niet onder de gedragscode vallen, kunnen de contracten steeds weer opnieuw stilzwijgend verlengd worden.
Verkeerde toestel verzekerd
Daarnaast zijn veel mensen verzekerd voor het verkeerde toestel. Stel, u koopt een toestel in 2008 met een abonnement voor twee jaar en u neemt er ook een verzekering bij. In 2010 kunt u een nieuwe telefoon uitkiezen omdat uw abonnement afloopt. Dit doen veel consumenten. Maar ze vergeten dat de verzekering apart moet worden omgezet naar het nieuwe toestel. Een verzekering gaat niet automatisch over naar het nieuwe toestel. De verzekeraar wijst u hier niet op.
IMEI-nummer ter controle
U kunt aan de hand van een IMEI-nummer controleren of u voor het juiste toestel verzekerd bent. Dit IMEI-nummer staat op de verpakking van het toestel. U kunt ook bellen met uw provider om het nummer op te vragen. Daarna moet u bij de verzekeraar vragen voor welk IMEI-nummer u verzekerd bent. Zo voorkomt u dat als u aan uw nieuwe toestel schade heeft, u niet de deksel op de neus krijgt omdat u verzekerd bent voor het oude toestel dat ergens in een la ligt.
PvdA: voorlichting moet beter
Volgens Mei-Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is de voorlichting van de verzekeraars, de tussenpersonen en de telefoonwinkels niet goed genoeg. Het gaat immers om het verkopen van financiële producten en dat moet beter. Evenmin duidelijk is waar ze terecht kunnen met een klacht. Uit de enquête van TROS Radar blijkt dat veel mensen een verzekering afgesloten via de T-Mobile winkel. Reacties T-Mobile, Pro-Assist en Taurus
T-Mobile laat in een reactie weten zich niet te herkennen in de klachten en er alles aan te doen om de consument goede voorlichting te geven.
Ook Pro-assist, het bedrijf waar de consument terecht komt als er schade is, laat in een reactie weten er alles aan te doen om de consument optimaal voor te lichten. Pro-Assist heeft bovendien aangegeven de welkomsbrief die klanten krijgen, te zullen verbeteren.
Daarnaast zal Taurus, de verzekeraar op Malta, zich aansluiten bij het Verbond van Verzekeraars. Dan vallen die dus ook onder de gedragscode en zullen de contracten van deze verzekeraar niet zomaar stilzwijgend verlengd worden.Klagen bij Kifid
Mensen met klachten over hun telefoonverzekering kunnen terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Het Kifid is een onafhankelijke loket voor het beslechten van geschillen tussen consumenten en financiële dienstverleners. Telefoonnummer: 070-333 8 999.
Lees hier de tips van de Consumentenbond.
Wilt u van uw telefoonverzekering af, dan kunt u daarvoor een voorbeeldbrief van mr. Pim de Vos gebruiken die wij op dinsdag 6 april op deze site zullen zetten.