Moeite met het onthouden van je wachtwoord? Gebruik een wachtwoordmanager

wachtwoordmanager-lastpass-171123.jpg

Tegenwoordig zijn veel verschillende online diensten waar je een account bij moet aanmaken en daarbij een veilig en uniek wachtwoord moet invoeren. Hoe onthoud je al deze wachtwoorden? Met een wachtwoordmanager hoef je maar één wachtwoord te onthouden en heb je toch bij elke website een veilig wachtwoord.

Bijna elke maand komt er lek naar buiten waarbij duizenden of soms wel miljoenen persoonsgegevens zijn buitgemaakt. Zo werden de persoonlijke gegevens van 57 miljoen gebruikers en chauffeurs van de populaire taxi-app Uber zijn gestolen. Ook bij Yahoo, LinkedIn en andere internetgiganten werden in het verleden veel gegevens buitgemaakt.

Verloren sleutelbos

Je kunt het uitlekken van je wachtwoord bij een lek het beste vergelijken met iemand die jouw sleutelbos op straat vindt. Met die sleutel gaat hij naar jouw deur en probeert hij of de sleutel past. De vinder hoeft daarbij niet in te breken omdat de sleutel past en kan gewoon net zoals jijzelf door de deur naar binnen. Hierdoor heeft hij toegang tot bijvoorbeeld je foto's of je bankgegevens.

Als je voor alle websites hetzelfde wachtwoord gebruikt, is het dus alsof één sleutel gebruikt die op alle sloten past. Er hoeft maar één webshop of andere site te zijn waar jij staat ingeschreven die wordt gehackt, waardoor cybercriminelen bij al je gegevens kunnen. Ook als je bij een website hetzelfde wachtwoord gebruikt als het wachtwoord dat je voor je e-mail gebruikt, loop je een groot risico.

Belang van een uniek en sterk wachtwoord

Voor de veiligheid van jouw persoonlijke gegevens is het belangrijk om een uniek en sterk wachtwoord te kiezen. Radar zette eerder op een rijtje waar een veilig wachtwoord aan moet voldoen. Uit onderzoek van Tweakers bleek vorig jaar dat 71 procent van de mensen het echter onmogelijk vindt om iedere keer een nieuw wachtwoord aan te maken.

Wachtwoordmanagers

Wat kun je doen als je het moeilijk vindt om al je verschillende wachtwoorden te onthouden, maar toch je accounts veilig wilt houden? Techsite Tweakers adviseert mensen om een wachtwoordmanager te gebruiken.

Een wachtwoordmanager is een soort van kluis waarin je al je wachtwoorden bewaart. Als je bijvoorbeeld naar Facebook surft, worden automatisch je inloggegevens ingevuld en hoef je alleen nog op inloggen te klikken. De kluis is beveiligd met één veilig hoofdwachtwoord. Dit is het enige wachtwoord wat je dus nog hoeft te onthouden. Bovendien kan een wachtwoordmanager zelf veilige en unieke wachtwoorden genereren.

Hoe veilig is een wachtwoordmanager?

De vraag is alleen hoe veilig een wachtwoordmanager is die toegang heeft tot al je wachtwoorden. Radar sprak hier eerder over met Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers. Volgens Funnekotter versleutelen de bedrijven achter de wachtwoordmanagers de opgeslagen wachtwoorden.'Dit gebeurt met encryptie op militair niveau. Dit kun je met de meest krachtige computer ter wereld niet kraken.' Toch blijft er volgens Funnekotter altijd een mate van vertrouwen bij spelen.

Welke wachtwoordmanager kies jij?

Wat is nou de beste wachtwoordmanager? Tweakers adviseert 1Password, Dashlane of LastPass. Deze drie diensten werken op verschillende platformen, zodat je niet alleen op je desktop je geen zorgen hoeft te maken over je wachtwoorden, maar ook op je smartphone of tablet. Overigens is alleen LastPass helemaal gratis.

Een alternatief is de wachtwoordmanager die standaard in Google Chrome zit ingebouwd. Het nadeel aan deze gratis dienst is dat je alleen toegang hebt tot je wachtwoorden in Chrome of op een Android-toestel. Op andere plekken moet je naar Passwords.google.com gaan en het betreffende wachtwoord kopiëren.

Dit artikel is gepubliceerd in november 2017, naar aanleiding van de Week van de online veiligheid, en is voor het laatst bijgewerkt op 12 juli 2019.