Hoe onthoud je je wachtwoord?

Een goed wachtwoord verzinnen is niet zo'n probleem. En om dat voor meerdere sites te doen lukt ook nog wel. Maar hoe onthoud je ze vervolgens allemaal? Apps kunnen je een handje helpen. Radar neemt een aantal onder de loep.

Donderdag 24 november 2016 is het weer zover, het is dan Nationale Verander Je Wachtwoord Dag. Een dag om even stil te staan bij je eigen wachtwoordgebruik. Best kans namelijk dat dat beter kan.

Je kan je wachtwoord beschouwen als de sleutel die toegang geeft tot al je gegevens. Met deze sleutel kan je in je mail, bij je foto's of bij je creditcardgegevens.

Wanneer je overal dezelfde sleutel gebruikt en deze komt op straat komt te liggen, word je een makkelijke prooi voor fraudeurs.Lees ook: 6 voorwaarden voor veilige wachtwoorden

Apps helpen je onthouden

Veel verschillende wachtwoorden gebruiken is dus beter, maar hoe onthoud je ze allemaal? Waarschijnlijk heb je een wachtwoord voor je mail, op je werk, voor je Facebook-account, voor diverse internetwinkels enzovoorts. Als je al deze zaken een uniek wachtwoord wilt geven, is het bijna een onmogelijke opgave ze allemaal te onthouden.

Hulp is er in de vorm van zogenaamde passwordmanagers of wachtwoordmanagers. Dit zijn apps of software die je helpen bij het onthouden van je wachtwoorden. Ze kunnen vaak ook sterke wachtwoorden aanmaken.

Je kunt ze downloaden vanuit je appstore, maar je kunt ook een account aanmaken via internet op je computer. De wachtwoordmanagers zijn zo via meerdere apparaten te benaderen.

Versleuteling op militair niveau

Dergelijke hulpjes zijn behoorlijk betrouwbaar. Ze versleutelen de wachtwoorden die je opslaat op militair niveau. Die wachtwoorden komen bij een hack dus niet zomaar op straat te liggen.

Daarnaast zijn de meeste bedrijven achter deze apps behoorlijk open over hoe hun systemen werken. Het is vaak behoorlijk technisch, maar deze duidelijkheid biedt ook zekerheid. De uitleg is vaak nogal technisch, maar deze openheid biedt ook zekerheid.

Drie degelijke opties

Volgens techsite Tweakers, die een aantal van deze wachtwoordmanagers bespreekt, zijn LastPass, Dashlane en 1Password goede managers. LastPass is als enige helemaal gratis.

Alle drie de apps werken op verschillende platforms.

Forumreacties

9
  • Door Radar

24 november is het weer Nationale Verander Je Wachtwoord Dag. Het blijft lastig om goede wachtwoorden voor verschillende sites te onthouden. Apps kunnen je een handje helpen. Radar neemt een aantal onder de loep. Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/21-11-2016/hoe-onthoud-je-je-wachtwoord/ Maandag 21 november 2016 in Radar, 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1 Heb jij nog trucjes om je wachtwoorden niet te vergeten? Reageer!

  • Door Julie4444

Heb jij nog trucjes om je wachtwoorden niet te vergeten? Reageer!
Nou, niet door die in allerlei apps op te slaan... Gewoon een standaard wachtwoord voor alle onbelangrijke shizzle en een reeks van 4 ofzo wachtwoorden voor belangrijke dingen. Dan simpele variaties aanbrengen per dienst, een 1 in een 2 of een ! veranderen, en alleen die variaties onthouden. Ergo: heel sterk wachtwoord voor bijv. bank en dan 1 karakter anders voor je mail. Hoef je alleen te onthouden dat je bank een 1 heeft en je mail een !

  • Door beusen

Heb jij nog trucjes om je wachtwoorden niet te vergeten? Reageer!
Er zijn genoeg programma's, waar je al je wachtwoorden kunt opslaan, om alleen EEN hoofdwachtwoord te onthouden.