Let op: Heb jij een viercijferige pincode op je smartphone?

pincode-smartphone-24-04-780.jpg

Opgelet: heb je een viercijferige pincode ingesteld op je Android-smartphone of iPhone? Het kan zijn dat kwaadwillenden je code kunnen ontcijferen door de manier waarop je het toestel vasthoudt en kantelt. Welke veiligheidsmaatregelen kun je zelf nemen?

Onderzoekers van de universiteit van Newcastle konden in 70 procent van de gevallen de pincode van vier cijfers in een keer raden, en maximaal waren er vijf pogingen nodig om de code te kraken.

Dit komt volgens de studie omdat er in moderne smartphones zoveel sensoren zitten dat elke beweging goed te monitoren is. Denk bijvoorbeeld aan de nabijheid van het oor, rotatie en locatie. Mobiele apps en websites zijn niet verplicht toestemming te vragen voor het gebruik van deze sensoren. Het is voor malafide programma's dus makkelijk om zo gegevens te verzamelen.Lees ook: Stappenplan: een code voor WhatsApp instellen

Welke veiligheidsmaatregelen kun je nemen?

  • Het is verstandig een langere pincode (of een wachtwoord) in te stellen. Voor iPhones ga je naar de instellingen en kies je voor de optie 'Touch ID en toegangscode'. Android-gebruikers kunnen kijken bij Instellingen > Beveiliging. Let wel: de menu-opties kunnen op Android-apparaten per smartphone(merk) verschillen!
  • Je kunt er ook voor kiezen je toestel te ontgrendelen met een vingerafdruk, dit kan natuurlijk alleen als je smartphone beschikt over een vingerafdrukscanner. Lees ook hoe je veilig omgaat met je vingerafdruk.
  • Android-gebruikers kunnen ook kiezen voor een patroon als ontgrendelmethode, maar dat is minder veilig dan een pincode, wachtwoord of vingerafdruk, aldus AndroidPlanet. 'Het is relatief gemakkelijk om over iemands rug mee te kijken wanneer hij het patroon invoert. Ook kunnen de vingerafdrukken en vegen op het scherm het patroon van deze vorm van beveiliging verraden.'
  • En hoe zit het met tablets en iPads? AndroidPlanet laat aan Radar weten: 'Het onderzoek richt zich specifiek op smartphones van Android en Apple. Dat soort apparaten hebben ook meer sensoren aan boord dan tablets.' Maar: Mocht je je zorgen maken kun je natuurlijk ook een langere pincode / wachtwoord instellen op je Android-tablet of op je iPad.

In het algemeen geldt:

  • Wees kritisch met het openen van links van een onbekende afzender!
  • Sluit apps en browsertabbladen die je lang niet gebruikt.

Bron: AndroidPlanet / iPhoned.nl