Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Dinsdag 24 november is het Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Sterke wachtwoorden en een goede manier van met je wachtwoorden omgaan zijn belangrijk. Het beschermt je namelijk tegen fraude met bijvoorbeeld je persoons- of betaalgegevens

De NVJWD is in het leven geroepen door Tweakers, om mensen bewust te maken van hun wachtwoordgebruik. Radar biedt de helpende hand, met een online wachtwoordentest waarmee je jouw gebruiken kunt beoordelen. Uiteraard geven we ook tips. Want het blijkt dat er nog heel wat misverstanden over veilige wachtwoorden bestaan.

Je sleutel op internet

Een wachtwoord is net een sleutel. Met een sleutel open je een slot, met een wachtwoord verschaf je jezelf toegang tot een online dienst. De bedoeling van de sleutel is dat deze alleen de gerechtigde personen toegang verschaft. Vreemden die niet in het bezit zijn van de juiste sleutel hou je zo buiten de deur. Maar wat als je wachtwoorden niet sterk genoeg zijn? Dan is het alsof je de kluis afsluit met de simpele sleutel van een kastdeur.

Lengte doet ertoe

Het is dus belangrijk dat je een goed wachtwoord hebt, maar wanneer is je wachtwoord goed genoeg? Dat heeft, verrassend misschien, vooral te maken met de lengte van je wachtwoord. Hoe komt dat?

Er zitten 26 letters in het alfabet. Die kan je ieder twee keer gebruiken, als kleine letters (a-z) en als hoofdletters (A-Z). Dan zijn er tien cijfers 0-9 en 34 typografische en leestekens, zoals #, ? & -. Dat maakt in totaal 96 tekens die je kan gebruiken in je wachtwoord. Stel dat je een ingewikkeld wachtwoord neemt dat bestaat uit 4 totaal verschillende tekens. bijvoorbeeld: Ra#1

Je wachtwoord bestaat dan uit 4 verschillende posities. Voor elk van die posities zijn 96 mogelijkheden. In totaal zijn er voor een wachtwoord van 4 tekens (96 tot de macht 4 =) 84.934.656 mogelijke combinaties. Zo'n 85 miljoen mogelijkheden. Dat lijkt ontzettend veel, maar voor een computer is dit een peulenschilletje. Computers kraken wachtwoorden door systematisch combinaties te proberen dan zijn 85 miljoen mogelijkheden niet zo veel.

Stel dat je je wachtwoord twee tekens langer maken. We kiezen een makkelijke variant, bijvoorbeeld: radars

Je wachtwoord bestaat uit 6 posities, elke positie bestaat uit 26 mogelijkheden, want we gebruiken nu alleen maar kleine letters. Dat is dan (26 tot de macht 6 =) 308.915.776 mogelijke combinaties. Ruim 300 miljoen, dat is dus al een stuk lastiger te kraken. Elke letter meer, levert meteen een veiliger wachtwoord op. Minder tekens om uit te kiezen, maar meer posities waar dit teken kan staan levert meteen een beter wachtwoord op. Hoe langer hoe beter dus!

Woordenboekaanval

Maar pas op, 'radars' is ook geen goed wachtwoord. Een wachtwoord dat bestaat uit 1 woord is namelijk ook gemakkelijk te kraken voor hackers, via een zogenaamde woordenboekaanval. Daarbij worden alle woorden uit het (Nederlandse) woordenboek geprobeerd, en radars is dan zo te raden. Het is daarom beter om een lang wachtwoord te maken van een zin die je goed kan onthouden. Een wachtwoord dat uit bijvoorbeeld 20 tekens bestaat, is te lang om te kraken, dat kost zoveel tijd dat het niet meer lukt.

Neem verschillende wachtwoorden

Ook is het belangrijk dat je onderscheid maakt in je wachtwoorden. Vraag je daarbij af: waar gebruik je ze voor? Je wachtwoord voor je PayPal-account is belangrijker dan het wachtwoord voor een forum. Je PayPal-account is immers de toegang tot je betaalrekening, dit wachtwoord wil je zo lastig mogelijk kraakbaar maken.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld je wachtwoord voor je mail. Hier staan namelijk veel persoonlijke gegevens in, misschien zelfs wel wachtwoorden van webwinkels. Als hackers hierbij kunnen, hebben ze veel persoonlijke informatie, waarmee ze kwaad kunnen. Zorg dus dat wachtwoorden juist voor diensten waar veel persoonlijke gegevens staan of toegang bieden tot je rekening of credit card niet te hacken zijn. Voor andere diensten kan je best een weggooiwachtwoord gebruiken.

Hoe te onthouden?

Veel verschillende, sterke wachtwoorden heb je dus nodig. Alleen... hoe bewaar je die allemaal? Je kunt ze natuurlijk opschrijven en goed opbergen, maar het kan veiliger. Er zijn zogenaamde wachtwoordhulpen waar je je wachtwoorden in kan bewaren. Die worden door het bedrijf zo opgeslagen, dat ze niet meer te herleiden zijn. Je hebt dan nog maar 1 wachtwoord nodig om al je verschillende wachtwoorden te kunnen onthouden. Je wachtwoorden zijn hier behoorlijk veilig, in ieder geval een stuk veiliger dan in gewoon een document op je computer.

Enkele goede zijn:

* Lastpas

* KeePass

* 1Password

(Lees meer op Wachtwoord Bewust)

Doe mee met NVJWD

En dan 24 november gewoon even een half uurtje gaan zitten om je wachtwoorden aan te passen, dat is wel zo veilig.En: Doe de wachtwoordentest

Wil je alvast weten hoe de leden van het Radar Testpanel het doen? Lees hier de uitslag.

Forumreacties

29
  • Door Radar

Dinsdag 24 november is het Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Sterke wachtwoorden en een goede manier van met je wachtwoorden omgaan zijn belangrijk. Het beschermt je namelijk tegen fraude met bijvoorbeeld je persoons- of betaalgegevens Wat is eigenlijk een goed wachtwoord? En hoe onthoud je al die verschillende wachtwoorden op een veilige manier? Radar biedt de helpende hand. Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/23-11-2015/nationale-verander-je-wachtwoorden-dag/ Maandag 23 november in Radar, om 20:30 uur op NPO 1 Hoe vaak verander jij je wachtwoord?

  • Door Brahms

.......Hoe vaak verander jij je wachtwoord.......
Het op gezette tijden veranderen van je wachtwoord is de grootste onzin welke er bestaat. Vooral banken zijn hier goed in, om naar buiten te laten lijken dat ze veilig bezig zijn. Echter criminelen weten je wachtwoord WEL of NIET. Weten ze het niet, dan is er niets aan de hand en is er geen reden te bedenken om te veranderen. Weten ze het wel, een crimineel slaat meteen toe, en gebruikt de gevens direct. Immers de kans dat zijn kennis uitlekt is aanwezig en dat wil die voorblijven. Het telkens vernieuwen van wachtwoorden heeft dus geen nut. Immers het stelen van een wachtwoord, op welke manier dan ook, is een "moment" gebeurtenis. Eén minuut na het vernieuwen wachtwoord op dwang van bv de bank, kan het wachtwoord al gestolen zijn..... Verder, bv Nationale Nederlanden is daar goed in (daarom ben ik daar nu weg ! ) eist ineens en compleet onverwachts dat het wachtwoord gewijzigd moet worden, zonder enige uitleg of toelichting. Hoezo veilig handelen..... De bank vraagt nooit zomaar naar je wachtwoord, nou duidelijk dus wel. Verder moet je dan je oude en nieuwe wachtwoord invullen, ja kom nou, hoe weet ik dat dit pop-up venster echt is. Er wordt zelfs geen voorbeeld getoond van het juiste Internetadres van de bank ! Maar het kan nog erger, mijn werkgever eiste lange tijd elke maand een nieuw zeer ingewikkeld wachtwoord om mijn eigen salarisstrookje in te kunnen zien...... Een goed sterk moeilijk wachtwoord is vanzelfsprekend prima, maar voor telkens wijzigen is geen reden te bedenken.

  • Door moederslink

Bij echt belangrijke inloggegevens verander ik mijn ww gemiddeld 1x per jaar. Bij minder belangrijke zaken verander ik het niet/ nauwelijks. Het bedenken van een goed ww vind ik nog wel steeds lastig, moet ik zeggen , en het onthouden is al vaak een ramp, dit lukt amper , dus heb ik het op een A4 getypt en dit 3x gekopieerd en , vlg mij, zeer veilig in huis opgeborgen( en zeker niet naast de pc/laptop/tablet gelegd 😀 ) Ik ben benieuwd nd uitzending vanavond.....