Meer dan zestig procent van Nederlanders gebruikt één wachtwoord voor verschillende internetdiensten

tweakersonderz.jpg

De meerderheid van de Nederlanders gaat niet goed om met wachtwoorden op het web doordat ze bijvoorbeeld één wachtwoord voor verschillende onlinediensten gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van technologiewebsite Tweakers onder een panel van ruim duizend Nederlanders.

Uit het onderzoek, dat uitgevoerd is door onderzoeksbureau DirectResearch, blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden moeite heeft met het onthouden van alle verschillende wachtwoorden voor bijvoorbeeld e-mail, Facebook en webwinkels. Meer dan zeventig procent ziet het als ‘bijna onmogelijk’ om voor elke dienst een uniek wachtwoord te bedenken.

Meer dan zestig procent van de internetters kiest er daarom voor om wachtwoorden te hergebruiken. Ook kiezen mensen vaak voor wachtwoorden die eenvoudig te onthouden zijn. Wachtwoorden als ‘123456’ en ‘wachtwoord’ voeren al jarenlang de ranglijsten van meestgebruikte wachtwoorden aan en bieden weinig bescherming tegen hackpogingen.

Opvallend is dat jongeren en ouderen duidelijk anders omgaan met wachtwoorden. Waar meer dan tachtig procent van de jongeren onder de twintig aangeeft één wachtwoord voor verschillende diensten te gebruiken, gaat het bij mensen van 66 jaar en ouder slechts om de helft. Wat daarbij een rol kan spelen is dat jongeren vaak gebruikmaken van een ezelsbruggetje om wachtwoorden te onthouden, terwijl meer dan de helft van de ouderen zijn wachtwoorden op papier bewaart.

Verder valt op dat een aantal moderne inzichten over wachtwoordgebruik nog maar weinig bekend is. Zo gebruikt nog geen tien procent van de Nederlanders hulpsoftware om wachtwoorden te onthouden. Ook leeft bij het overgrote deel nog het idee dat een sterk wachtwoord altijd een combinatie van cijfers, letters en leestekens moet zijn. Dat een lange zin als wachtwoord net zo veilig kan zijn, is slechts bij vijf procent bekend.

“De uitkomsten van het onderzoek maken duidelijk dat het wachtwoordgebruik van de gemiddelde Nederlander zeker voor verbetering vatbaar is”, aldus Wout Funnekotter, hoofdredacteur van Tweakers. “Daarom willen we ook dit jaar weer aandacht besteden aan deze kwestie met de Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag.”

Martijn Egberts, cybercrime officier van justitie bij het Landelijk Parket: “Het is een kleine moeite om met een wachtwoordhulp van internet een sterk wachtwoord te genereren. In combinatie met een veilige opslagplaats voor die wachtwoorden (digitaal of niet) kan dat veel ellende zoals identiteitsdiefstal, privacyschendingen en oplichtingen voorkomen.”

De Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag valt op 24 november en wordt dit jaar voor de tweede maal op rij door Tweakers georganiseerd. De dag, bedoeld om de bewustwording rondom wachtwoorden te vergroten, is in 2014 in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de stichting Veilig Internetten in het leven geroepen. Op de website wachtwoordbewust.nl kunnen mensen uitleg en tips vinden over wat een wachtwoord sterk maakt en hoe je een grote hoeveelheid wachtwoorden eenvoudig kunt beheren.

Bron: Tweakers