Nederlandse kinderen de dupe van hacking

kinderen_tablet_800.jpg

Bij de hack van de Chinese fabrikant van educatief elektronisch speelgoed VTech zijn ook gegevens van Nederlandse kinderen en hun ouders buitgemaakt.

Volgens het bedrijf gaat het om de naam, het geslacht en de geboortedatum van bijna 125.000 kinderen uit Nederland en accountgegevens van ruim 100.000 ouders. Bij die accounts gaat het onder meer om naam, e-mailadres, IP-adres en wachtwoord.

Foto's en chatgesprekken

VTech maakt onder meer tablets en smartphones voor kinderen. Het is niet duidelijk of hackers ook foto's, audio en chatgesprekken tussen kinderen en hun ouders hebben buitgemaakt. Het bedrijf onderzoekt dit nog. Het zegt er wel bij dat die informatie in principe versleuteld is.

Maar de hacker die zegt verantwoordelijk te zijn, stelt op de website Motherboard dat hij wel degelijk foto's, chatgesprekken en zelfs geluidsfragmenten heeft buitgemaakt. Die zijn volgens de hacker ook nog eens te herleiden tot de gebruikers. Overigens heeft de hacker laten weten dat hij verder 'niets' van plan is met de data.

Geen creditcardinformatie gestolen

In totaal zijn in november wereldwijd gegevens van bijna 6,4 miljoen kinderen en ruim 4,8 miljoen ouders buitgemaakt. De meeste gedupeerden komen uit de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. VTech benadrukt dat er geen creditcardinformatie is gestolen.

Er werd ingebroken in de database van Learning Lodge. Dat is het onlineportaal waar de apps, e-books en spelletjes kunnen worden gedownload voor de apparaten van VTech. De website ligt woensdag nog plat.

Bron: ANP