Mileudefensie gaat auto's hacken

volkswagen_logo_628_01.jpg

Milieudefensie wil meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel met de uitstoot door software te hacken. Volkswagen heeft inmiddels aangekondigd dieselauto's die zijn uitgerust met software die de uitstoot kan manipuleren van nieuwe software voorzien zodat aan de regels wordt voldaan.

Milieudefensie gaat hackers inzetten om de software van dieselpersonenauto's te kraken. De actiegroep wil daarmee meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel van autofabrikanten. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie. De organisatie wil behalve van Volkswagen ook de software van andere merken kraken, zoals BMW, Mercedes en Opel.

'Als EU het niet doet, moeten wij het doen'

De organisatie vindt eigenlijk dat de Europese Unie autofabrikanten moet dwingen toegang te geven tot de chips. Op die manier zou fraude kunnen worden voorkomen. 'Maar als die het niet doen, moeten wij het doen', zegt Stumpe.

Milieudefensie gaat een team van hackers samenstellen dat de klus moet klaren. De organisatie wil zelf de auto's kopen. Volgens Stumpe is het niet illegaal om een auto te kopen en vervolgens te kijken hoe een en ander werkt. Dat ligt anders voor het publiek maken van de broncode van software. Stumpe verwacht dat de resultaten nog wel enige tijd op zich zullen laten wachten. 'Het is echt een enorme klus.'

Plannen voor nieuwe software om aan regels te voldoen

Maandag maakte de nieuwe Volkswagentopman Matthias Müller bekend dat er omvangrijke plannen zijn opgesteld voor de vervanging van de sjoemelsoftware. Klanten van Volkswagen worden binnen enkele dagen op de hoogte gesteld van het plan. Müller legde het voornemen voor aan ongeveer duizend topmanagers van het autoconcern maandagavond op het hoofdkantoor in Wolfsburg.

Het gaat om dieselauto's die tussen 2009 en 2015 zijn gebouwd. Het gaat om wereldwijd 5 miljoen Volkswagens, 1,8 miljoen Volkswagen-bedrijfswagens, 2,1 miljoen Audi's, 1,2 miljoen Skoda's en 1 miljoen andere types, waaronder Seats. Het is nog niet duidelijk hoeveel auto's in Nederland terug naar de garage worden geroepen.

Volgens Müller is er een lange weg te gaan en moet veel werk worden verzet voordat het vertrouwen in Volkswagen weer is hersteld. Daarbij zal slechts stap voor stap vooruitgang worden geboekt en zullen er tegenslagen zijn, aldus de vrijdag benoemde bestuursvoorzitter.

Bron: ANP