Verkoop Volkswagens Nederland opgeschort

54dabd1b2e.jpg

Volkswagenimporteur Pon schort in Nederland de verkoop van auto's op die zijn uitgerust met een dieselmotor waarmee is gesjoemeld. Dat bevestigde een woordvoerder van Pon maandag na een informatiebijeenkomst met Nederlandse Volkswagendealers.

In totaal gaat het om 4.100 auto's die zijn uitgerust met een Euro 5 dieselmotor van het type EA 189, die binnen de organisatie op voorraad staan, aldus Pon. Uitsplitsingen per merk werden niet gegeven.

Nog geen volledige duidelijkheid

Volgens de importeur is het besluit genomen in afwachting van 'volledige duidelijkheid' vanuit de fabrikant Volkswagen AG over de oplossing van de problemen met deze motoren. Volkswagen verwacht hierover binnen een paar dagen meer duidelijkheid te verschaffen.

Onaangenaam verrast

Pon is naar eigen zeggen onaangenaam verrast door de actuele ontwikkelingen. 'Nu duidelijk is om welke dieseltypes het gaat, nemen wij dan ook de beslissing om pas op de plaats te maken met de levering van auto's met de betreffende dieselmotor', aldus Pon in een verklaring.

Pon maakte niet bekend hoeveel Volkswagendealers op de besloten bijeenkomst waren afgekomen. 'We hebben ons voltallige netwerk bereikt', zo gaf een zegsman aan. Ook werd niets losgelaten over een eventueel schadebedrag.

België

De Belgische importeur D'Ieteren, die afgelopen weekend de verkoop van 3.200 voertuigen die zijn uitgerust met sjoemelsoftware opschortte, maakte maandag bekend 2 miljoen euro opzij te zetten om lopende bestellingen te wijzigen naar de Euro 6-norm. Volgens D'Ieteren betrof dit ongeveer 800 lopende bestellingen van voertuigen van de merken Volkswagen, Volkswagen bedrijfsvoertuigen, Audi, SEAT en Skoda.

Bron: ANP