'Gesjoemel kost automobilist veel geld'

diesel_tanken_auto_geld_628.jpg

Door al het gesjoemel van autofabrikanten met testresultaten is de Nederlandse automobilist aan de pomp gemiddeld 450 euro per jaar extra kwijt. Dat heeft Natuur & Milieu becijferd.

De milieuorganisatie is vrijdag een petitie gestart voor betrouwbaardere testmethodes en de komst van een onafhankelijke toezichthouder in Europa.

Berekening

De berekeningen zijn gebaseerd op onderzoek naar het verschil tussen het verbruik van auto's volgens reclames van de autofabrikanten en het daadwerkelijke verbruik op de openbare weg. Die gegevens zijn vervolgens vermenigvuldigd met de hoeveelheid auto's die in Nederland rondrijden en het gemiddelde aantal kilometers dat mensen afleggen.

Gunstige testomstandigheden

Het probleem betreft niet alleen fraude zoals bij Volkswagen, aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. Wat bijvoorbeeld ook gebeurt is dat bij testen de omstandigheden wat gunstiger worden gemaakt dan in de praktijk kan. Denk bijvoorbeeld aan het inklappen van de spiegels om de auto meer aerodynamisch te maken. Radar besteedde hier al eerder aandacht aan: bekijk de lijst met 'sjoemel'-acties op de testbaan.

Manipulatie

Inmiddels is volgens de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt duidelijk geworden dat er in Duitsland met 2,8 miljoen dieselauto's van Volkswagen is gemanipuleerd met de software die uitstoot meet. Het gaat daarbij volgens Dobrindt om voertuigen met een 1.6 liter motor en een 2 liter motor. Volkswagen heeft zelf aangegeven dat er wereldwijd met 11 miljoen auto's is gesjoemeld.

Bron: ANP