Veiliger internetten doe je met deze 5 tips

5-tips-om-veilig-te-internetten-260917.jpg

Het aantal ouderen dat zich onveilig voelt op internet is de afgelopen vier jaar met vijftien procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek dat SeniorWeb hield onder 1600 respondenten.

45 procent van de ondervraagden voelt zich online kwetsbaarder voor fraude en criminaliteit dan offline. Dit komt onder andere doordat berichtgeving over internetcriminaliteit hen steeds banger maakt.

Hoewel de meeste senioren antivirussoftware hebben geïnstalleerd en regelmatig een back-up maken van hun belangrijke bestanden, is toch tien procent weleens slachtoffer geworden van internetcriminaliteit. Deze gevallen kunnen variëren van een virus op de computer tot identiteitsdiefstal.

Maar hoe kun je er voor ervoor zorgen dat jij geen slachtoffer wordt van internetcriminaliteit? Radar geeft je enkele tips om je veiliger te voelen op het web.

1. Herken phishing

Veel ouderen vinden het lastig om phishing te herkennen. Het woord phishing is ontstaan door de woorden 'password' en 'harvesting' samen te voegen. Samen betekent dit 'het oogsten van wachtwoorden' ,maar in de praktijk wordt ook naar andere persoonsgegevens 'gehengeld'. Via een e-mail proberen internetcriminelen je te verleiden om je persoonlijke gegevens af te staan. Meestal moet je dan in de mail op een link klikken. De e-mails zien er precies zo uit alsof ze echt van het bedrijf zijn.

Sommige phishingmails zijn bijna niet van echt te onderscheiden, maar er zijn ook veel  slechte voorbeelden. Bij slechte e-mails is het mailadres schimmig of is de mail niet aan jou persoonlijk geadresseerd. Dit kan duiden op phishing. Toch proberen afzenders er alles aan te doen om de indruk te wekken dat het om een valide mail gaat. Zo ziet de opmaak er gelikt uit en gebruiken ze het logo van het bedrijf.

Wil je meer tips over hoe je phishing herkent, bekijk dan dit hulpartikel

Radar krijgt regelmatig berichten van consumenten die een phishingbericht hebben binnen gekregen. Een voorbeeld is de mail van T-Mobile hieronder die op dit moment in omloop is. Volgens de mail moet je binnen drie dagen 40,70 euro betalen. Doe je dat niet, dan wordt het bedrag verhoogd, dreigt het bericht. Laat je niet bang maken! Het gaat om phishing. Klik niet op links in het bericht en maak zeker geen geld over!

Voorbeeldmail T-Mobile

Lees ook dossier phishing

2. Gebruik een VPN-verbinding

Niemand wil dat zijn of haar gegevens op straat belanden. Een VPN-verbinding kan voor bescherming zorgen.

VPN staat voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Je kunt het vergelijken met een digitale pijpleiding tussen twee verschillende netwerken. Je maakt eerst verbinding met de VPN en daarna maak je verbinding met de rest van het internet. Hierdoor wordt al het dataverkeer tussen jou en de VPN-server versleuteld verstuurd. Hierdoor kunnen hackers die op hetzelfde netwerk zitten als jij je verbinding niet afluisteren. Vooral op openbare wifi-netwerken zoals in de trein is dit handig.

Je kunt kiezen uit zowel gratis als betaalde VPN-diensten. De gratis VPN-diensten hebben vaak beperkingen: de snelheid ligt lager, je zit vast aan een maximum dataverbruik en je mag geen gebruikmaken van een eindeloos aantal verbindingen. Veel betaalde diensten kun je gratis uitproberen.

Hoe veilig is VPN? Lees het hier

3. Ga verstandig met je wachtwoorden om

Een kwart van de ondervraagde senioren geeft in het onderzoek van SeniorWeb aan online veiligheid ingewikkeld te vinden. Het blijkt dat zij vooral het onthouden van wachtwoorden erg lastig vinden. Wat zijn voorwaarden voor een sterk wachtwoord? En hoe onthoud je een wachtwoord? Radar geeft je een paar wachtwoordadviezen:

  1. Zorg voor voldoende variatie in je wachtwoorden. Gebruik tekens, getallen en hoofdletters 
  2. Zorg voor een sterk wachtwoord. Je moet geen voorspelbare combinatie vormen, zoals een enkel woord. Daarnaast moet het wachtwoord tenminste acht tekens bevatten
  3. Zorg voor een wachtwoord dat niet makkelijk te raden is. Gebruik geen wachtwoorden die deels bestaan uit opeenvolgende cijfer- of letterreeksen of die bestaan uit persoonlijke gegevens die gemakkelijk te raden zijn als zoals je geboortedatum.
  4. Voer een extra controle uit met je wachtwoorden. Je kunt gebruik maken van een tweetrapsauthenticatie. Daarbij log je niet alleen in met je wachtwoord, maar bevestigt je jouw identiteit met je telefoon.
  5. Laat je browser geen wachtwoorden opslaan. Wachtwoorden onthouden via je browser lijkt handig, maar veilig is het niet. Gebruik eventueel een wachtwoordhulp.
  6. Maak onderscheid in je wachtwoorden. Gebruik moeilijke wachtwoorden voor je bankaccount en wellicht makkelijkere wachtwoorden op plekken waar geen privégegevens aan gekoppeld zijn. 

Benieuwd hoe je je wachtwoord beter kan onthouden? Bekijk het hier

Je hebt liever niet dat kwaadwillenden kunnen inbreken in je computer of op je smartphone, of dat je van de ene op de andere dag al je bestanden kwijt bent. Een goede beveiliging van je pc is daarom belangrijk.

4. Zorg ervoor dat je pc of smartphone up-to-date is!

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de smartphones met een Android besturingssysteem achterloopt met de beveiligingsupdates. Volgens de bond zijn beveiligingsupdates belangrijk. Met veiligheidsupdates worden lekken in de software gedicht en worden smartphones ook vaak veiliger.

Bij iPhones kun je je telefoon updaten door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Software-update. 

Lees ook: IOS 11-update

Bij Android-telefoons kun je je telefoon updaten door te gaan naar Instellingen > Over de telefoon/Info > Op systeemupdates controleren

5. Gebruik een virusscanner

Je kunt een virusscanner vergelijken met een beveiligingsbeambte en een dokter in één. 
Een Virusscanner spoort niet alleen virussen op, de pc of smartphone wordt ook opgeschoond, waarmee virussen worden verwijderd.

Wil je weten hoe je een virusscanner kan gebruiken en hoe vaak je zo’n virusscan moet uitvoeren, lees dan '5 vragen over virusscanners en firewalls'.

Bron: Jolanda van As (SeniorWeb)