Moet je inschrijfkosten betalen voor de huisarts?

huisarts-kosten-17122020-780.jpg

Berekent de huisartsenpraktijk inschrijfkosten? Een oplettende bezoeker mailde die vraag, omdat zij in de DigiD-omgeving zag dat er een bedrag in rekening wordt gebracht. Hoe zit dat? Independer legt het uit.

Je betaalt inderdaad ieder kwartaal een bericht aan de huisarts(enpraktijk) waar je bent ingeschreven. Het maakt dan niet uit of je langs bent geweest of niet.

Betaal ik dus voor de inschrijving bij de huisarts?

Nee. Je merkt als ingeschrevene niets van de kosten: ze gaan niet van je eigen risico af, ook niet als je een bezoekt brengt aan de huisarts.

Het bedrag wordt ieder kwartaal op de eerste van de maand afgeschreven bij je verzekeraar. Het is een vergoeding voor de kosten die je huisarts maakt, en er zitten ook kosten in verrekend voor administratieve en andere handelingen in, voor zover die niet op een andere manier in rekening worden gebracht.

Is dat bedrag voor iedereen gelijk?

Nee, er bestaan verschillende tarieven die een huisarts kan ontvangen van de zorgverzekeraar. Een praktijk krijgt bijvoorbeeld meer als een ingeschrevene ouder is dan 65. De tarieven kunnen ook hoger zijn als je in een achterstandwijk woont.

Is het verplicht je in te schrijven bij een huisarts?

Dat is niet verplicht. Volgens Independer is het wel verstandig, en het kost je als verzekerde dus ook niks om je in te schrijven.