Mogelijk miljardenclaim voor Volkswagen wegens sjoemeldiesels

vokswagen-miljardenclaim13062017.jpg

Ontevreden eigenaren van zogenoemde sjoemeldiesels van Volkswagen zouden de volledige aanschafwaarde van hun wagen terug moeten kunnen krijgen. Dat vindt de Stichting Volkswagen Car Claim die naar de rechter stapt om voor Nederlandse autobezitters een schadevergoeding af te dwingen bij Volkswagen, softwareleverancier Bosch en de Nederlandse verkopers van de auto's.

Het gaat er in deze procedure specifiek om dat de diesels, waarvoor na het dieselschandaal een software-update is geregeld, nog steeds vervuilend zijn en op verschillende punten niet meer hetzelfde reageren als voorheen. Na de update ervaart een kwart van de gevallen problemen. Volgens de stichting is dit reden genoeg om het oorspronkelijke koopcontract te laten ontbinden. Dan zouden de mensen hun auto kunnen inleveren en de nieuwprijs terugkrijgen.

Radar besteedde eerder in de uitzending aandacht aan de problemen bij Volkswagenauto's na de software-update.

Claimbedrag kan oplopen tot 4,5 miljard euro

Een en ander speelt voor bijna 180.000 Nederlandse wagens. Er hebben zich al enkele duizenden eigenaren gemeld. Het totale claimbedrag zou kunnen oplopen tot 4,5 miljard euro. De dagvaarding gaat naar verwachting in september of oktober de deur uit.Check op de site van Das Claim of je ook gedupeerd bent

Gesjoemel met uitstootgegevens

Het dieselschandaal draait om het sjoemelen met uitstootgegevens van auto's door middel van gemanipuleerde software. Daardoor leken de wagens in testen schoner dan ze waren. Volkswagen Car Claim zoekt al sinds 2015 naar een 'passende oplossing' voor gedupeerden van de grote uitstootfraude bij het Duitse autoconcern, echter zonder resultaat.

'Wij zien nu geen andere mogelijkheid dan alle getroffen autobezitters te mobiliseren om Volkswagen, Bosch en de lokale handelaren te bewegen hun verantwoordelijkheid te nemen', verklaart Guido van Woerkom, die bestuurder is bij de stichting. Van Woerkom is tevens voorzitter van Detailhandel Nederland en hij was eerder directeur van verkeersorganisatie ANWB.

Bron: ANP