background branding

Mogelijk opnieuw gecancelde vluchten van Schiphol dit weekend

22-05-06-schiphol-vluchten-geannuleerd--mei-topman-ANP-447981278.jpg

Schiphol kan niet uitsluiten dat het luchtvaartmaatschappijen opnieuw moet vragen om boekingen te schrappen om de drukte komend weekend beheersbaar te houden. 'Het is op dit moment nog niet mogelijk om die vraag zwart-wit met ja of nee te beantwoorden', antwoordt een woordvoerder van luchthaven. Vooralsnog hoopt Schiphol te grote drukte te voorkomen door vluchten van andere vliegvelden te laten vertrekken. KLM meldt dat Schiphol heeft gevraagd nog eens naar het vliegschema te kijken, maar kon niet direct zeggen wat dat precies betekent. 

Update

Luchthaven Schiphol verwacht problemen door drukte op het vliegveld te kunnen voorkomen door zes vertrekkende vluchten naar Rotterdam The Hague Airport te verplaatsen. Daarnaast neemt het vliegveld extra maatregelen, zoals de plaatsing van een extra overkapping buiten de terminal waaronder reizigers kunnen wachten. Schiphol hoefde vliegmaatschappijen niet te vragen om vluchten te schrappen, zoals vorige week gebeurde. Een woordvoerder van Schiphol benadrukt dat het ondanks de maatregelen naar verwachting erg druk is komend weekend. Verreweg de meeste reizigers halen volgens de zegsman hun vlucht, verwacht de luchthaven. "Een enkeling misschien niet, maar dat is ook zo op normale dagen", zegt een woordvoerder

Vorig weekend vroeg Schiphol luchtvaartmaatschappijen boekingen te annuleren om onbeheersbare drukte te voorkomen, waardoor tientallen vluchten niet doorgingen. Hier lees je wat je kunt doen als je vlucht wordt geannuleerd of vertraagd raakt. Dat is op dit moment nog niet aan de orde, benadrukt een woordvoerder. 'In de gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen ligt de nadruk nu vooral op het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens.' Vorig weekend weken klanten van de luchthaven voor enkele vluchten al uit naar Rotterdam The Hague Airport, een dochterbedrijf van de Schiphol Group.

Schiphol overlegt met luchtvaartmaatschappijen over vluchten

Hoezeer Schiphol komend weekend moet ingrijpen in het vluchtschema is nog onderwerp van gesprek met de luchtvaartmaatschappijen. 'Op basis van de laatste aantallen stemmen we dat af', zegt de woordvoerder. 'Deze meivakantie reizen per dag gemiddeld 174.000 reizigers via Schiphol en in de weekenden is het relatief drukker.' Schiphol vroeg luchtvaartmaatschappijen vorige week ook al om tussen 2 mei en 8 mei geen nieuwe boekingen aan te nemen. Reisorganisaties TUI en Corendon laten desgevraagd weten nog geen verzoek van Schiphol te hebben ontvangen om nog eens naar het vliegschema te kijken. 

'Meivakantie doet pijn', zegt luchthaven

Schiphol-topman Dick Benschop bood dinsdag excuses aan voor de ontstane situatie. 'Deze meivakantie doet pijn', gaf hij aan. Benschop wijt de problemen aan meer reizigers en minder personeel dan verwacht toen de planning werd gemaakt. Dat laatste kwam onder meer door corona- en griepgevallen.

Regionale vliegvelden nemen vluchten over

Regionale vliegvelden kunnen het komende weekend zeker 35 vluchten overnemen van luchthaven Schiphol. Rotterdam The Hague Airport neemt elf vluchten over. Eindhoven Airport heeft aangeboden om zaterdag en zondag in totaal acht vluchten over te nemen. Groningen Airport Eelde verwacht in de twee weekenddagen zeker zestien extra vluchten af te kunnen handelen.

Naar Rotterdam wijken zes vluchten van touroperator Corendon uit en vier van TUI. Transavia verplaatst één vertrekkende vlucht van Schiphol naar Rotterdam The Hague Airport.

In het Drentse Eelde is er ruimte om voor een korte periode 1 à 2 vluchten per uur extra af te handelen. 'Dat komt neer op 8 à 16 vluchten per dag', legt een woordvoerster van Groningen Eelde Airport uit. In Eindhoven is de ruimte beperkter omdat het door de meivakantie ook daar al druk is.

Maastricht Aachen Airport heeft ook ruimte om vluchten over te nemen van Schiphol, maar kan nog geen concrete aantallen noemen. Volgens een woordvoerster gaat het eerder om 'enkele dan tientallen vluchten'.

Bron: ANP