Mogen je variabele energietarieven vaker aangepast worden?

energie_website.jpg

Klanten van Vandebron Energie met een variabel contract kregen deze week een email over hun nieuwe tarieven, die 1 juli ingaan. In de email werd ook melding gemaakt dat de tarieven ‘nog flexibeler’ worden, afhankelijk van de ontwikkelingen in de markt. De prijzen kunnen dus vaker worden gewijzigd. Maar mag een energieleverancier dat zomaar bepalen?

Het wijzigen van de tarieven gebeurt bij de meeste aanbieders tweemaal per jaar, namelijk per januari en per juli. Maar met de schommelende tarieven op de markt, willen aanbieders vaker wijzigen. En dat mag, als dat in de leveringsvoorwaarden van je contract staat. Én als het om een variabel contract gaat, benadrukt Gerard Spierenburg de Consumentenbond. Bij een vast contract is dat dus niet toegestaan en moet de aanbieder zich tot het einde van het contract aan de tarieven houden die zijn afgesproken bij het starten van het contract.

Ook variabele rekening Vattenfall omhoog: vanaf juli 20 euro duurder uit

Nieuwe voorwaarden

Ook het meesturen van nieuwe leveringsvoorwaarden aan klanten met een variabel contract waarin staat dat de aanbieder per kwartaal of op andere momenten de tarieven wil aanpassen is toegestaan. 

Ben je niet tevreden kun je je variabele energiecontract opzeggen. Dat mag kosteloos. Ook bieden veel aanbieders een jaarcontract aan met vaste tarieven voor hun klanten die meer zekerheid willen hebben.