Ook huishoudens die niet zijn aangesloten op gas gaan meer stookkosten betalen

04012022Stookkosten.jpg

Ook huishoudens die voor hun warmte niet zijn aangesloten op gas gaan het komende jaar meer betalen voor het verwarmen van hun huis. De grote warmteleverancier Ennatuurlijk, die voor zijn warmtenetten zoveel mogelijk duurzame energiebronnen zegt te gebruiken, verhoogt de gemiddelde tarieven met ongeveer 54 procent. Dat zou nodig zijn omdat de inkoopprijs van hun warmte nog op verschillende manieren is gekoppeld aan de gasprijs, die nu een stuk hoger ligt dan een jaar geleden. 

De kostenstijging voor de gemiddelde gebruiker van een warmtenet is vergeleken met vorig jaar gemiddeld 50 euro per maand bij een jaarlijks verbruik van 30 gigajoule. Met de compensatie vanuit de overheid meegerekend betaalt de doorsnee gebruiker volgens Ennatuurlijk iedere maand uiteindelijk 28 euro meer. Dat is flink lager dan de maximumtarieven die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eind vorige maand bepaalde. Gebruikers van stads- en blokverwarming kunnen zelf niet hun leverancier kiezen. De waakhond stelt ieder jaar maximumtarieven vast.

'Inkopen van warmte is duurder geworden'

Ennatuurlijk zegt dat het inkopen van warmte voor hun netten duurder is geworden. Zo zijn afspraken met bedrijven voor het krijgen van warmte gebaseerd op de gasprijs die de afgelopen maanden snel steeg. Ook is op piekmomenten nog steeds gas nodig om genoeg warmte te kunnen leveren.

Vattenfall en Eneco

De leverancier zegt tot de drie grootste in zijn soort te behoren met een klantenbestand van zo'n 85.000 huishoudens en 1200 zakelijke aansluitingen. Ook de twee andere grote spelers Vattenfall en Eneco blijven met een verhoging van een paar tientjes per maand onder de maximumtarieven vanuit de ACM.

Uitzending Radar

In een uitzending besteedde Radar al eerder aandacht aan gasprijzen in combinatie met warmtenetten. Het warmtetarief van stadsverwarming, blokverwarming of duurzame, collectieve WKO-systemen is gebaseerd op de gasprijs. Dat klinkt gek, maar het was ooit bedoeld om de consument te beschermen.

'Als je gebruikmaakt van een warmtenet, dan heb je niks te kiezen. Dan heb je namelijk te maken met een partij die een monopoliepositie heeft', zegt Cindy van de Velde van Vereniging Eigen Huis. 'Om ervoor te zorgen dat je dan niet meer betaalt dan andere mensen die gewoon een gasaansluiting hebben, is deze koppeling destijds bedacht.' Die koppeling lijkt nu tegen de consument te werken. Omdat de gasprijzen stijgen, moeten nu ook de huishoudens die aangesloten zitten op een warmtenet veel meer gaan betalen voor hun warmte. Bekijk het volledige fragment hieronder. 

Van het gas af en toch een hogere energierekening: hoe kan dat?

Bron: ANP