'Mozzarella is beste kaas voor pizza'

Mozzarella is de beste kaassoort om pizza mee te maken. Dit blijkt uit vergelijkend wetenschappelijk onderzoek, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag.

Bij de proeven zijn, naast andere Italiaanse kaassoorten zoals Provolone, ook onder meer de Nederlandse Edammer, de Engelse Cheddar en de Zwitserse Gruyère en Emmentaler gebruikt.

Perfecte smelt


Perfecte smelt

Maar mozzarella blinkt uit niet alleen door de smaak, maar ook door de 'perfecte manier van smelten' en de interactie met de andere ingrediënten. Edammer daarentegen valt af door een 'gebrek aan elasticiteit'. Emmentaler voorkomt de voor een perfecte pizza noodzakelijke verdamping van het vocht. Cheddar slaat geen blazen.Combinaties

Als er maar mozzarella op zit, kunnen andere kazen zoals gorgonzola op een goede pizza wel in combinatie worden gebruikt, zoals op de ook in Nederland geliefde pizza quattro formaggi (pizza vier kazen).Les voor pizzabakkers

Mozzarella, traditioneel gemaakt van buffelmelk, is afkomstig uit de Campania, de Zuid-Italiaanse regio rond Napels. Het onderzoek is gedaan door de universiteit in het Nieuw-Zeelandse Auckland. 'Wij Italianen wisten het natuurlijk al', aldus ANSA. De krant la Repubblica hoopt dat vooral pizzabakkers 'ten noorden van de Alpen' iets opsteken van het onderzoek.

Bron: ANP