Niets 'picobello' aan kant-en-klaarpizza's

pizza_mozzarella_tomaat_eten_312.jpg

Kant-en-klare pizza's uit de supermarkt zijn vaak te zout en te vet. Ook de lasagnes bevatten te veel ongezond verzadigd vet. Dat concludeert de Consumentenbond maandag op basis van eigen onderzoek.

De consumentenorganisatie nam tien pizza's salami en hetzelfde aantal bakken lasagne bolognese onder de loep. Niet één scoorde een voldoende. De pizza van Dr Oetker komt met een 3,6 als ongezondst uit de bus. Dit is volgens de experts echter ook de lekkerste pizza. Ook de salamipizza's van Marqt (3,7), Jumbo (3,9), Aldi (4,6), Lidl (4,8) en Albert Heijn (5,0) zijn niet best voor de gezondheid. De pizza van Plus 'trattoria salami' scoort met een 5,8 het hoogst.

Ongezond

'De zoutste pizza's bevatten maar liefst zeven gram zout, terwijl de aanbeveling is om op een hele dag hooguit zes gram zout te eten. Behalve veel zout en veel ongezond vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's', stelt de consumentenbond. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën per pizza.

Kant-en-klare lasagnes

Ook bij de kant-en-klare lasagnes wist geen enkele supermarkt een voldoende te scoren. Het slechtste uit de test komen de lasagnes van Lidl met een 4,1. De minst ongezonde lasagne is een van de goedkoopste uit de test: de Aldi Mama Mancini bolognese. 'Deze bevat wat minder zout en vet, maar helaas ook weinig groente', aldus de bond.

Overigens is het niet zo gek dat supermarkten er niet in slagen om een gezonde pizza te bakken. 'Al zou je de pizza salami zelf maken, met worst en kaas als belangrijke ingrediënten wordt hij flink zout', aldus de onderzoekers.

Bron: ANP