Koken boven kant-en-klaar

kant-en-klaar_magnetron_628.jpg

Polluitslag

Een overweldigende meerderheid van de pollrespondenten eet (bijna) nooit kant-en-klaarmaaltijden. Slechts 1 procent doet dat vaker wel dan niet.

Van de 235 pollrespondenten geeft 81 procent aan (nagenoeg) nooit een kant-en-klaarmaaltijd te eten. De overige 19 procent doet dat wel: 14 procent ongeveer eens per week, 4 procent verorbert er wekelijks twee tot drie. Slechts 1 procent eet er per week 4 of meer.

Makkelijk maar calorierijk

De voordelen van kant-en-klaarmaaltijden zijn bekend: ze zijn makkelijk en snel. De nadelen zijn de afgelopen jaren steeds vaker en uitgebreider in beeld gekomen. Veel maaltijden bevatten minder gezonde toevoegingen. E-nummers bijvoorbeeld, en vaak veel zout. Daarnaast pakt het aantal calorieën niet altijd even gunstig uit, en zijn de maaltijden vrij prijzig.

Richtlijnen voor een gezonde maaltijd

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld voor een gezonde warme maaltijd. Deze richtlijnen geven aan hoeveel calorieën, vetten, voedingsvezel, groente, natrium en toegevoegd suiker een maaltijd mag of moet bevatten. Aan de hand van deze richtlijnen beoordeelde voedingsblog I'm a Foodie in 2014 de kant-en-klaarmaaltijden van Albert Heijn. Hieruit bleek dat slechts 1 van de 75 maaltijden destijds aan de richtlijnen voldeed. Bekijk het onderzoek hier.