background branding

'Veel producten nog steeds te zout'

zout_weegschaal_312.jpg

Veel producten in de supermarkt zijn nog altijd te zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de negentig levensmiddelen die de organisatie jaren geleden al eens testte, zijn er veertig nog net zo zout. Sommige producten zijn zelfs zouter geworden.

Het gaat onder meer om de Wagner Big Pizza Supreme die 10 procent zouter is dan in 2013 en de Old Amsterdam kaas die zelfs 15 procent meer zout bevat dan twee jaar geleden, aldus de Consumentenbond. Albert Heijn en Aldi gaven wel het goede voorbeeld. Die verlaagden het zout in bijvoorbeeld de borrelnootjes en de Kopsoep Kip.

Te veel zout

Iedere dag eten we gemiddeld 3 gram zout te veel, meldde Radar op 9 maart 2015. Dat lijkt misschien weinig, maar niet als je bedenkt dat dit jaarlijks voor 5.000 doden zorgt.

De Consumentenbond bindt sinds 2007 de strijd aan met fabrikanten die te veel zout gebruiken in hun producten en doet iedere twee jaar een steekproef om de hoeveelheid zout in alledaagse levensmiddelen te onderzoeken.

Hoge bloeddruk

Nederlanders krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen via bijvoorbeeld vleeswaren en brood, terwijl ze maar 1 gram nodig hebben en meer dan 6 gram zelfs slecht is. Te veel zout kan leiden tot onder meer een te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

De Consumentenbond roept samen met de Hartstichting, de Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging minister Edith Schippers (Volksgezondheid) op om ervoor te zorgen dat er minder zout in levensmiddelen wordt gestopt.

Update 26 april 2015, 15.41 uur: Afspraken gemaakt

Het ministerie heeft overigens al wel afspraken gemaakt met voedingscentra, horeca en supermarkten om producten gezonder te maken op het gebied van zout, vet en calorieën, aldus een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de doelen is dat bijvoorbeeld in 2020 de maximale hoeveelheid zout die een persoon met een normaal voedingspatroon binnenkrijgt, 6 gram per dag is.

Bron: ANP / Radar