'Veel infarcten en beroertes te voorkomen'

zout.jpg

Tienduizenden hartinfarcten en beroertes zijn te voorkomen door voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven.

Dat stelt onderzoeker Marieke Hendriksen van het RIVM in haar promotieonderzoek, waar de NOS over bericht.

40 procent minder zout

Een halvering van de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen zou er volgens Hendriksen toe leiden dat Nederlanders bijna 40 procent minder zout binnenkrijgen. De komende twintig jaar zou dat bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Radar uitzendingen

Radar besteedt al sinds 2007 regelmatig aandacht aan de (overmatige) hoeveelheid zout in ons voedsel. Ook dit jaar kwamen de verontrustende cijfers voorbij in de uitzending 'Te vet, te zoet, te zout.' Bekijk alle uitzendingen van Radar over dit onderwerp.Update 26 oktober, 10:19 uur: Bewerkte voedingsmiddelen

Nederlanders krijgen ruim meer zout binnen dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Ongeveer 80 procent van de dagelijkse zoutconsumptie komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Wanneer het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen wordt gehalveerd, daalt de dagelijkse inname uit deze voedingswaren met 2,1 (vrouwen) tot 2,9 gram (mannen). Dat komt neer op een daling van respectievelijk 37 en 38 procent van de zoutinname.

Begin vorig jaar sloot minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een akkoord met de voedingsindustrie om minder zout in voedsel te verwerken. Dat stuitte echter op veel kritiek van onder meer de Consumentenbond, het CDA en PvdA. Zij vonden de afspraken te vrijblijvend.

Bron: ANP / NOS