Mushroomcoffee als gezondheidsboost; werkt het echt?

Mushroomcoffee

Wie geïnteresseerd is in superfoods, heeft waarschijnlijk al van mushroomcoffee gehoord. Koffie met paddenstoelen zou een positief effect hebben op je gezondheid. Zo zou je er meer energie van krijgen en zou het goed werken voor je immuunsysteem. Is het echt zo goed als wordt beweerd?

Wat is mushroomcoffee? 

Mushroomcoffee is gewone koffie, gemengd met gedroogde en gemalen paddenstoelen. Online is het te koop in allerlei vormen, van poeder tot pads. En ook in lunchzaakjes zoals de Bagels & Beans kun je inmiddels een kopje mushroomcoffee bestellen. 

De paddenstoelen die worden gebruikt zouden, volgens de verkopers van de koffie, een medicinale werking hebben. Zo zou je door de antioxidanten en nutriënten in de paddenstoelen minder stress ervaren, meer energie hebben, beter slapen en zou je immuunsysteem verbeteren. Ook zou de koffie een positief effect hebben op je huid, haar en spijsvertering. Zelfs het verlagen van het risico op hartziekten wordt benoemd. 

Hier betaal je dan ook wat extra’s voor. De prijzen verschillen per merk en hoeveelheid, maar voor een pak van 300 gram gemalen koffie betaal je meestal tussen de 15 en 20 euro. Daarentegen kost een pak gemalen koffie in de supermarkt vaak tussen de 4 en 7 euro. 

Onvoldoende onderzoek

Helaas lijken die gezondheidsclaims wel mee te vallen. Volgens het Voedingscentrum zijn geen van de beweringen voldoende onderzocht. In het Europese register van gezondheidsclaims zijn deze beweringen namelijk niet opgenomen, waardoor ze niet gebruikt mogen worden. 

“Er is dus geen goed en voldoende bewijs dat mushroomcoffee specifieke gezondheidsvoordelen heeft”, vertelt de woordvoerder van het Voedingscentrum. 

Ook de claim dat er minder cafeïne in de mushroomcoffee zit, vindt het Voedingscentrum niet erg overtuigend. De hoeveelheid cafeïne in een kopje hangt namelijk af van de soort koffie, hoe sterk je de koffie zet en hoeveel koffie die je zet. Daarbij zou het percentage paddenstoelenpoeder niet genoeg zijn om de hoeveelheid cafeïne merkbaar te verlagen.

De mushroom coffee van Superfoodies bevat bijvoorbeeld 5 procent paddenstoelen extract. Dit is niet voldoende om de cafeïne significant omlaag te brengen. 

Gezonde voeding

Als jouw eetpatroon in de Schijf van Vijf past, krijg je volgens het Voedingscentrum voldoende antioxidanten, mineralen en andere voedingsstoffen binnen en is er geen reden om dit aan te vullen met mushroomcoffee. 

Toch zitten er volgens het voedingscentrum ook geen nadelen aan de koffie. “Als de mushroomcoffee toegestaan is op de Nederlandse markt, dan kunnen mensen deze koffie in principe gewoon veilig drinken. Gefilterde koffie zonder suiker staat in de Schijf van Vijf,” legt de woordvoerder uit.