Ashwagandha tegen stress: werkt het echt en hoe veilig is het?

Ashwagandha.jpg

Ashwagandha is een veelbesproken supplement op TikTok. Het zou je stress verminderen, je libido verhogen, angstgevoelens verminderen en celveroudering tegengaan. Radar zoekt uit hoe het zit. 

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een kruid dat groeit in Afrika, Zuid-Azië, Mauritius en rond de Middellandse Zee. Het wordt ook wel Indiase ginseng of winterkers genoemd en wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele kruidengeneeskunde Ayurveda. De bladeren en wortels worden vermalen en gebruikt in de vorm van poeder of verwerkt in capsules.

Het kruid zou allerlei positieve effecten op je lichaam en geest hebben. Zo zou het stress verlagen, je lichaam ondersteunen bij vermoeidheid, je weerstand en libido verhogen, angstgevoelens verminderen, je geheugen en concentratie ondersteunen en celveroudering tegengaan. 

Beweringen nog niet beoordeeld

Een woordvoerder van het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid legt uit dat zulke gezondheidsclaims op kruiden niet altijd wetenschappelijk bewezen zijn. Bij vitamines en mineralen oordeelt de Europese Wetenschapsautoriteit EFSA eerst of er genoeg wetenschappelijk bewijs is van het gezondheidseffect. Pas daarna mag de claim op de verpakking staan. “Bij claims over kruidensupplementen is dat iets anders”, legt ze uit. "Daar zijn zogenoemde ‘on hold’ claims ook toegestaan.”

“Dit zijn gezondheidsclaims die nog beoordeeld moeten worden.” Tot de Europese Commissie hier een besluit over heeft genomen, mogen deze on hold claims vermeld worden op verpakkingen van kruidensupplementen. 

Werkt ashwagandha tegen stress?

De precieze werking van ashwagandha is wetenschappelijk dan ook nog onvoldoende onderzocht. Hoewel er aanwijzingen zijn dat het kruid kan helpen tegen stress en je libido kan verhogen, is dit nog niet voldoende bewezen.

Hier moet je op letten

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid heeft een aantal zaken op een rijtje gezet waar je op moet letten bij het gebruik van ashwagandha. Zo wordt je bijvoorbeeld afgeraden het te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. 

Ook als je schildkliermedicijnen slikt of antidepressiva gebruikt, moet je voorzichtig zijn met het gebruik van het kruid. Ashwagandha kan namelijk de productie van schildklierhormonen stimuleren en het antidepressieve effect versterken. Hierdoor kun je ook meer bijwerkingen van je antidepressiva ervaren.

Daarnaast moet je letten op de stof withaferine A. Deze stof komt met name voor in de Ashwagandha-bladeren en kan een giftige werking hebben op je lichaamscellen. Daarom wil je er liever zo weinig mogelijk van binnenkrijgen. 

Update

Lareb waarschuwt voor leverschade

 

Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwt voor leverschade bij het gebruik van producten met Ashwagandha. Het centrum ontving vier meldingen van leverschade bij mensen die Ashwagandha gebruikten. Drie van hen herstelden nadat ze stopten met het gebruik van deze producten.

Het is volgens Lareb niet uit te sluiten dat de leverschade door iets anders in het product veroorzaakt is, aangezien kruidenproducten vaak uit meerdere kruiden bestaan. En hoewel leverschade zeldzaam lijkt te zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn van dit risico. 

Update

RIVM raadt gebruik ashwagandha af

Het RIVM raadt het gebruikt voedingssupplementen en thee met ashwagandha af. Artsen uit verschillende landen, waaronder Nederland, melden namelijk vergifitigingen bij mensen die deze supplementen hadden ingenomen. Het ging dan om schadelijke effecten van de lever. 

Omdat de effecten ernstig zijn, adviseert het RIVM om geen voedingssupplementen met Ashwagandha te gebruiken.