Een online vitaminetest: werkt het?

Online barst het van de testjes die binnen een paar minuten kunnen vertellen welke vitamines jij nodig hebt. Je beantwoordt een paar vragen over je voeding, slaap en beweging en er rolt zo een advies uit welke supplementen je kunt gebruiken. Werkt dat echt?
Hoe gaat zo’n test in zijn werk?
De online vitaminetests zijn heel simpel. Na het verklappen van je voornaam, je geslacht en je leeftijd, krijg je vragen over je levensstijl. Je moet bijvoorbeeld aangeven of je elke dag een keer buiten komt, hoe vaak je vis, vlees en groenten eet en hoe je alcoholgebruik eruitziet. In sommige tests kom je ook minder voor de hand liggende vragen tegen als ‘reis je vaak met het openbaar vervoer?’
Op basis van al deze gegevens krijg je een advies over de supplementen die je kunt gebruiken. En uiteraard kun je ze via de website ook meteen bestellen.
Kun je zo bepalen welke vitamines je nodig hebt?
Nee, is het korte antwoord. “Als je gevarieerd eet is de enige manier om te bepalen of je genoeg vitamines in je lichaam hebt, is je bloed laten analyseren”, vertelt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen University. “Websites kunnen wel algemene aanbevelingen doen, maar ze kunnen op basis van een paar vragen nooit zeggen dat jij bijvoorbeeld extra vitamine C nodig hebt.”
“Theoretisch gezien kun je met een uitgebreide vragenlijst over wat iemand eet soms wel inzicht krijgen of iemand te weinig vitamines binnen krijgt", vertelt Witkamp. Maar daar zijn de online vitaminetests veel te kort voor. “De meest betrouwbare methoden zijn gebaseerd op een dagboek-methode, waarbij iemand gedurende meerdere dagen moet bijhouden wat hij eet. En ook deze methode is nog verre van perfect.”
Heb je überhaupt vitaminepillen nodig?
De meeste mensen krijgen al genoeg vitamines binnen zonder supplementen. “Het is heel belangrijk dat je geen tekorten hebt”, legt Witkamp uit. “Maar als je gewoon gezond eet en genoeg beweegt, is de kans heel klein dat je een vitaminetekort hebt.”
Bovendien kan het volgens Witkamp ook schadelijk zijn om te veel vitamines binnen te krijgen. “Het is de smeerolie van je lichaam. Je hebt genoeg nodig om goed te kunnen functioneren en je weerstand te onderhouden", legt hij uit. “Maar bij te veel olie loopt je motor over en krijg je ook problemen.” Voor de meeste mensen is het slikken van extra vitamines daarom niet nodig.
Waarom zijn zulke tests dan toch zo populair?
Er zijn natuurlijk genoeg mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid en zulke vitaminetests spelen hierop in. Voor deze mensen heeft Witkamp een tip: “Ga gewoon naar de drogist en koop hier een goedkope pot multivitamine. Hiermee zit je altijd goed en het is een stuk goedkoper dan de supplementen die je online aangeraden krijgt.”
Bronnen: Renger Witkamp