background branding

Voedingssupplementen in overvloed: hoe maak je de juiste keuze?

080822_voedingssupplementsite.jpg

Over voedingssupplementen is een hoop te doen: te hoge doseringen, kankerverwekkende stoffen in pillen, misleidende claims en ga zo nog maar even door. En hoewel er veel mis kan gaan met supplementen, kunnen ze ook een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon. Maar, hoe maak je in de zee van supplementen de juiste keuze? 

Een voorbeeld: je wilt bijvoorbeeld magnesium bijslikken, omdat je een tekort hebt opgebouwd aan dit mineraal. Vol goede moed ga je naar de winkel, maar daar kom je allerlei verschillende potjes tegen: magnesiumtauraat, magnesiummalaat, magnesiumbisglycinaat, magnesiumcitraat, magnesium complex en misschien nog wel een paar varianten. 

Bovendien zijn deze verschillende soorten magnesium ook nog eens verkrijgbaar in allerlei verschillende merken en in verschillende prijscategorieën. Waarom is er niet gewoon één potje met ‘magnesium en welke moet je nu kiezen? Radar legt het uit!

Hierom zijn er zoveel verschillende soorten

We nemen opnieuw het geval van magnesium. De reden dat er zoveel verschillende soorten pillen zijn, is omdat er ook verschillende vormen magnesium zijn en zo zit dit ook met andere vitamines en mineralen. Deze verschillende vormen van magnesium hebben ieder weer een iets andere werking. Op die manier kun je dus eigenlijk juist één specifieke werking kiezen die het beste bij jou past, of een complex-supplement nemen waarbij je alles in een keer inneemt. 

Zo kan je in het geval van magnesium kiezen voor een pil die je specifiek helpt je gemoedstoestand en hersenfunctie te verbeteren (magnesiumtauraat), is er een pil die je helpt bij het gebruiken van je spieren en energieniveau (magnesiummalaat) en is er een pil die specifiek helpt bij het verbeteren van je geestelijke balans (magnesiumbisglycinaat). 

Kies op basis van jouw specifieke voorkeur of kies een complex-variant

Het lijkt dus misschien heel onoverzichtelijk en het kan overweldigend overkomen, maar een korte internetzoektocht kan al veel opheldering geven voor jouw specifieke voorkeur. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan de drogist zelf vragen wat voor soort supplement het beste bij jouw behoeftes past. 

Wil jij ‘gewoon’ magnesium extra slikken, of misschien een ander mineraal zoals ijzer en je hebt geen idee of je een specifieke behoefte hebt? In dat geval is het altijd een goede keuze om voor een complex-variant te gaan. Hierin zijn namelijk de verschillende soorten van het mineraal samengevoegd, en krijg je altijd iets goeds binnen.  

Verschil in prijs en merk

Nu je hebt bedacht welke soort magnesium je tot je wilt nemen, sta je nog voor de keuze tussen allerlei soorten merken en prijzen. De kosten per potje kunnen verschillend zijn, omdat bepaalde voedingsstoffen lastiger zijn om te maken of omdat het bijvoorbeeld lastiger is om alle goede stoffen in een kleine pil te krijgen. Veel mensen slikken namelijk liever een kleiner pilletje dan een grote. 

Daarnaast kunnen de toegevoegde stoffen verschillen, maar een vitamine D is een vitamine D en magnesiumbisglycinaat is magnesiumbisglycinaat. Zaak is om altijd even goed op de achterkant van het potje naar de ingrediëntenlijst te kijken, om te checken of het gewilde mineraal of de gewilde vitamine aanwezig is en vooraan staat in de lijst. Dit betekent namelijk dat het het belangrijkste ingrediënt is. 

Let op de hoeveelheid

Per potje kan bovendien de hoeveelheid van het gewilde mineraal of de gewilde vitamine ontzettend verschillen. Nu denk je misschien ‘Ah, dat plas ik wel weer uit’, maar zo onschuldig is het helaas niet altijd. Een te grote hoeveelheid wordt misschien wel uitgeplast, maar in de tussentijd kan het mineraal alsnog schade aanrichten in je lichaam en zo leiden tot ongewenste bijwerkingen of gezondheidsproblemen. 

Denk dus niet ‘meer is altijd beter’, want dat is in het geval van supplementen zeker niet zo. Check per mineraal of per vitamine wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is en kies hierop je supplement uit. 

En twijfel je of het een verstandig idee is om een vitamine of mineraal bij te slikken? Overleg dit dan met je huisarts en/of laat bloed prikken om na te gaan of je daadwerkelijk last hebt van een tekort.