Op welke manieren kun je je testosteron verhogen?

Op verschillende websites wordt het aangeprezen: je testosterongehalte verhogen om sterker en ‘mannelijker’ te worden en meer zin te krijgen in seks. Dit zou kunnen door supplementen te slikken of meer te sporten en gezonder te eten. Er zijn zelfs pillen van stierenballen (zie bovenstaande video). Kan dit echt? En is het wel nodig?

Testosteron is nodig voor de puberteit

Om uit te zoeken wanneer je überhaupt je testosterongehalte moet verhogen, bellen we met Pim de Ronde. Hij is endocrinoloog in het Spaarne Gasthuis en oprichter van het expertisecentrum anabole steroïden. Hij vertelt dat het alleen nodig is om je testosteron te verhogen als je een abnormaal verlaagd niveau hebt. "Mannen hebben testosteron nodig om in de puberteit te komen. Ze krijgen dan een zwaardere stem, lichaamshaar en meer spiermassa. Op het moment dat je nooit in de puberteit bent gekomen, heb je te weinig testosteron en wordt je daarvoor behandeld."

Testosteron kan afnemen

Je testosterongehalte kan ook afnemen als je wel in de puberteit bent geweest. Het is dan lastiger om te merken dat je een verlaagd niveau hebt. Je spiermassa, lichaamshaar en zware stem verdwijnen namelijk niet zomaar. "Het neemt allemaal wel wat af en je vetpercentage neemt toe, maar dat gaat zo geleidelijk dat het niet echt opvalt", vertelt De Ronde.  

Kun je zelf je testosteron verhogen?

Door gezond te leven kun je je testosteronniveau enigszins verhogen. De Ronde legt uit dat je met maatregelen als gezonde voeding, het tegengaan van overgewicht, goed slapen, niet roken en minder drinken, je testosteron een klein beetje zou kunnen verhogen. 

Twijfelachtig wat de reden is dat je je beter voelt

Toch is het volgens hem nog maar de vraag waar je je in dat geval beter door voelt: het iets verhoogde testosterongehalte of de gezondere levensstijl. "Op het moment dat je op je voeding let, een goede nachtrust hebt, geen overgewicht hebt, minder drinkt en niet rookt, voel je je sowieso beter. Daar merk je waarschijnlijk meer van dan van dat kleine beetje dat je testosteron stijgt", vertelt hij. "Je voelt je beter, ziet er beter uit en hebt een hoger libido." Dat hoeft dus helemaal niet te komen doordat je een hoger testosteronniveau hebt. "Je testosteron gaat wel iets omhoog. Maar het effect van al deze maatregelen overschaduwt het effect van dat hele kleine beetje extra testosteron."