Testosteronsupplementen - Reacties verkopers

Testo supplement reacties logo.jpg

Kun je je testosteronniveau verhogen met supplementen? Die vraag wordt gesteld in de aflevering van De Klantenservie van 11 augustus 2023. Radar belt met verschillende klantenservices die beweringen doen over de supplementen die zij verkopen. De officiële reacties van XXL Nutrition, Kruidvat, Natuurlijk Presteren en Modern Native zijn hieronder te lezen. 

XXL Nutrition

We zien het antwoord en dit is niet het antwoord wat in onze richtlijnen staat. We hebben het intern onderzocht en zien dat het hierbij om een nieuwe medewerker gaat, uiteraard had deze medewerker een collega moeten inschakelen voor beter advies. Voor Ashwagandha is niet wetenschappelijk onderbouwd dat het testosteron verhogend werkt en we prijzen het ook niet als zodanig op onze website. We krijgen wel reacties van klanten die er baat bij hebben, maar dat kan natuurlijk per persoon verschillen.

Kruidvat

Kruidvat Libido is een voedingssupplement en dergelijke producten worden getoetst op kwaliteit en veiligheid. Daarnaast bevatten voedingssupplementen of kruidenpreparaten actieve ingrediënten, in een bepaalde hoeveelheid waarop een claim kan worden gemaakt. Er zijn voor het maken van claims richtlijnen waaraan we ons moeten houden. Etiketten en claims van voedingssupplementen of kruidenpreparaten worden altijd extern gecontroleerd door  KOAG/KAG, de instantie die vervolgens goedkeuring moet geven op de gemaakte claim.

Kruidvat Libido is zodoende een voedingssupplement dat voldoet aan wet- en regelgeving en waar vraag naar is. Via persoonlijk contact met de drogist (in de winkel), kan er wel advies over worden gegeven. Online kan de klant tijdens openingstijd contact opnemen met onze klantenservice, waar gediplomeerde (assistent) drogisten zitten, die advies kunnen en mogen geven.

Natuurlijk Presteren

Een medewerker van onze klantenservice is inderdaad “buiten zijn boekje” gegaan door te stellen dat onze testobooster zowel de fysieke als mentale kracht vergroot. Daarnaast mag er niet geclaimd worden dat het de seksuele prestaties verbetert.

Intern hebben we duidelijke kennisbanken met communicatierichtlijnen omtrent het gebruik van claims. Voor de testobooster zijn er echter wel toegestane claims. Zoals:

Ashwagandha is goed voor de testosteronspiegel.
Ashwagandha draagt bij aan de groei van spiermassa.
Ashwagandha helpt in stressvolle perioden.

Wij gebruiken in ons product het Ashwagandha KSM-66® extract. Dit is een gestandaardiseerd extract van Ashwagandha, waarvan de werking wetenschappelijk is onderbouwd: https://ksm66ashwagandhaa.com/clinical-studies/

Daarnaast gebruiken we zink en vitamine D3 in onze formule. Beide voedingsstoffen spelen een rol bij de aanmaak van testosteron. Veel mensen hebben een tekort aan deze voedingsstoffen, wat invloed kan hebben op de aanmaak van testosteron. Om deze reden mag volgens de keuringsraad ook geclaimd worden dat zink goed is voor de testosteronspiegel.

We zullen met de betreffende klantenservice medewerker in gesprek gaan. Het is namelijk niet de bedoeling dat er wordt afgeweken van de informatie in onze interne databank.

Modern Native

We maken onze orgaansupplementen van verse, gevriesdroogde runderorganen, hierdoor blijven de voedingsstoffen in onze producten, waaronder enzymen en hormonen, optimaal behouden. Ma et al.(2018) stellen in hun onderzoek dat gevriesdroogd voedsel de plek in kan nemen van vers voedsel, wanneer het gaat om voedingsstoffen. Afhankelijk van de manier van vriesdrogen vinden onderzoeken een verlies van 0-5% van de voedingswaarden, waardoor gevriesdroogde producten qua voedingswaarden geheel of bijna geheel overeenkomen met het rauwe product, in dit geval rundertestikel en runderlever.

U geeft aan dat Dr. Dohle weerspreekt dat rundertestikelsupplementen testosteron bevatten. Hiervoor zou ik graag verwijzen naar het volgende youtube filmpje van Paul Saladino: https://youtu.be/ATrlTnNaGWc?t=276

Op 4:50 in dit filmpje kunt u de onderzoeksresultaten van een onderzoek naar een soortgelijk runderorgaansupplement zien, dat ook rundertestikel bevat. Hierin kunt u zien dat rundertestikelsupplementen wel degelijk testosteron en verscheidene andere hormonen bevatten, waaronder:

4-androstene-3,17-dione en/of 5(6)-androstene-3,17-dione
testosteron
4-androstene-3β , 17β-diol
5(6)-androstene-3β, 17β-diol
5α-androstane-3β, 17β-diol
Paul Saladino is een gecertificeerd arts, heeft zijn eigen podcast “Fundamental Health” en is auteur van meerdere boeken op het gebied van gezondheid en voeding.

Daarnaast bevat ons testikelsupplement van nature zink, wat een normaal testosterongehalte in stand houdt. Uit een recente meta-analyse van Te et al. (2023) blijkt dat supplementeren met zink testosteron in het lichaam meetbaar verhoogt. Hierdoor kan het supplementeren met een supplement dat zink bevat het testosterongehalte in het lichaam verhogen wanneer er sprake is van een tekort aan zink en voordelen bieden die samengaan met een geoptimaliseerd testosterongehalte. 

Zowel het onderzoek van Kilik et al. (2006), als het onderzoek van Kilik (2007), laten daarnaast zien dat zink belangrijk is om testosteronlevels van atleten hoog te houden. Door de suppletie van zink bleef bij deze doelgroep het testosterongehalte stabiel, net als de schildlierfunctie, wat zonder suppletie niet het geval was, in dat geval was er juist een daling van beiden te zien bij de athleten. Ditzelfde effect is in het onderzoek van Kilik (2007) ook gevonden bij mannen met een zittende levensstijl.

Mochten de appjes specifiek gaan over de opneembaarheid van testosteron wanneer deze oraal wordt ingenomen, dan verwijs ik graag naar de studie van Täuber et al. (1986), waarin aangetoond wordt dat testosteron meetbaar verhoogd kan worden door de orale inname van testosteron, al is dit een stuk minder effectief dan het direct injecteren met dezelfde hoeveelheid testosteron.

Mochten er toch andere vragen zijn bij de appjes die we verstuurd hebben, dan beantwoorden wij deze natuurlijk altijd graag. We staan klanten ook altijd graag bij met persoonlijke advies via de mail, whatsapp, of onze social media.

Bronnen:

Kilic M. (2007). Effect of fatiguing bicycle exercise on thyroid hormone and testosterone levels in sedentary males supplemented with oral zinc. Neuro endocrinology letters, 28(5), 681–685.

Kilic, M., Baltaci, A. K., Gunay, M., Gökbel, H., Okudan, N., & Cicioglu, I. (2006). The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro endocrinology letters, 27(1-2), 247–252.

Ma, Y., Wu, X., Zhang, Q., Giovanni, V., & Meng, X. (2018). Key composition optimization of meat processed protein source by vacuum freeze-drying technology. Saudi journal of biological sciences, 25(4), 724-732.

Täuber, U., Schröder, K., Düsterberg, B., & Matthes, H. (1986). Absolute bioavailability of testosterone after oral administration of testosterone-undecanoate and testosterone. European journal of drug metabolism and pharmacokinetics,11, 145-149.

Te, L., Liu, J., Ma, J., & Wang, S. (2022). Correlation between serum zinc and testosterone: A systematic review. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 127124.