Gummibeertjes om af te vallen: werken die?

Gummibeertjes.jpg

Sociale media staan vol met reclames voor slimming gummies. Dit zijn gummibeertjes die je metabolisme zouden versnellen en zouden helpen met afvallen. Radar zocht uit of je echt vet verliest dankzij deze supplementen.

Maar eerst, wat zijn slimming gummies?

Slimming gummies zijn voedingssupplementen in de vorm van gummibeertjes. De ingrediënten verschillen per merk, maar de meeste supplementen bevatten allerlei verschillende vitamines, zink en jodium.

De gummibeertjes zouden je metabolisme versnellen, opslag van nieuw vet helpen voorkomen en je hongergevoel verminderen. En dat allemaal door twee stuks per dag in te nemen. 

Helpen deze supplementen met afvallen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, je valt niet af door deze gummibeertjes. Je metabolisme versnelt er ook niet door en je hongergevoel wordt niet minder. “Afvallen met behulp van voedingssupplementen is een illusie”, vertelt Sander Kersten, hoogleraar Voeding, Metabolisme en Genomics aan de Wageningen University. 

De ingrediënten variëren, maar geen van allen zullen de opgewekte verwachtingen kunnen waarmaken”, legt Kersten uit. “Er zitten bijvoorbeeld vitamines in die zouden helpen bij je stofwisseling. Sommige vitamines spelen inderdaad een rol bij de stofwisseling maar dat wil niet zeggen dat je stofwisseling sneller wordt als je veel van die vitamines inneemt.” Het is niet schadelijk of gevaarlijk om de supplementen te slikken, maar het helpt niet met afvallen of het verminderen van je hongergevoel. 

Ingrediënten die wel werken, hebben bijeffecten

Middelen die gewichtsverlies bevorderen, hebben bovendien vaak akelige neveneffecten. “Er zijn bijvoorbeeld wel middelen die je metabolisme versnellen”, vertelt Kersten. “Maar die verhogen ook je hartslag en kunnen je misselijk maken.” Deze middelen werden eerst aangeboden als supplement maar zijn vervolgens verboden. Wel zijn ze nog beschikbaar als bestanddeel van bepaalde medicijnen. “Medicijnen mogen bijwerkingen hebben, supplementen absoluut niet”, legt Kersten uit.  

Supplementen mogen gewichtsverlies claimen

De claims die op zulke supplementen staan, zijn volgens Kersten bovendien moeilijk te controleren. “Als je het hebt over voedingsmiddelen, moeten fabrikanten bewijzen aanleveren dat het werkt. Voor supplementen geldt in de EU in principe hetzelfde. Maar de praktijk is anders. Het is voor de controlerende instanties onmogelijk om alles in de gaten te houden en hiertegen op te treden.” 

Bronnen: Sander Kersten