Middelen tegen een opgeblazen gevoel die je buik platter maken: werkt het?

Opgeblazengevoel.jpg

Wie weleens op de sociale media kijkt heeft het vast wel gezien. Poeders die aan water worden toegevoegd om je opgezette buik weer plat te maken. Veel mensen zweren erbij, maar hoe goed werken deze middelen nou echt? Radar spreekt de Maag Lever Darm Stichting.

Maar eerst, wat is een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel of een opgezette buik kan veroorzaakt worden door gas in het darmstelsel of doordat de spijsvertering verstoord is. Vaak geeft het een onaangenaam gevoel en kan er sprake zijn van krampen in de buik. “De klachten treden meestal op na het eten van bepaalde producten, zoals bepaalde koolsoorten en light-producten”, vertelt Inge Konings, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. “Een opgeblazen gevoel komt vaak niet alleen voor. Je hebt dan ook vaak last van buikpijn, rommelingen in de buik of darmkrampen.”

Gezonde voeding eerste advies

Een opgeblazen gevoel is dus niet bepaald prettig en je buik kan hierdoor ook iets meer opgezet zijn dan dat het normaal gesproken is. “Het eerste advies dat wordt gegeven is een gezonde leefstijl”, vertelt Konings. “Door gezond te eten, gasvormende voeding weg te laten en rustig te eten kunnen veel klachten verholpen worden.” 

Hoe werken middelen tegen een opgeblazen gevoel?

Op internet zijn er allerlei middeltjes te vinden die dit probleem claimen te verhelpen. Daarnaast zouden de middelen je buik plat maken en je huid laten stralen. Klinkt ideaal, toch? Maar hoe werken ze eigenlijk?

Veel van deze poeders bevatten pre- en probiotica. “Prebiotica zijn vezels die onze darmbacteriën voeden”, legt Konings uit. “Probiotica is een andere naam voor goede bacteriën, het zijn levende bacteriën zelf.” Deze bacteriën krijg je ook binnen als je bijvoorbeeld augurken of zuurkool eet.

Werking verschilt per persoon

Pre- en probiotica zorgen volgens Konings niet voor een plattere buik. “Wel zijn ze gezond voor je. Het zorgt voor een betere werking van je spijsvertering, het ondersteunt je afweersysteem en houdt je darmwand gezond.”

“Belangrijk hierbij is dat het ene probioticum het andere niet is. Het is dus heel belangrijk om te weten met welk probioticum en in welke hoeveelheid een effect is aangetoond.” Het zal volgens Konings bovendien per persoon verschillen in hoeverre zulke middelen werken tegen een opgeblazen gevoel. 

Waar moet je bij zulke middelen op letten?

Als je zulke middelen via internet bestelt, is de veiligheid en kwaliteit van het poeder en de betrouwbaarheid van de leverancier vaak niet te controleren. Het middel kan overal gemaakt zijn, ook in landen waar de controle en registratie minder goed is dan in Nederland. 

Het is volgens Konings dan ook belangrijk om de oorzaak van je opgeblazen gevoel te achterhalen. “En bovendien is een keer last hebben van een opgeblazen gevoel helemaal niet zo erg. Dus grijp niet direct naar zulke middelen.”

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting