background branding

Verboden afslankpillen terug op de Nederlandse markt

IOMAX- NVWA-Schermafbeelding 2023-02-06 om 10.42.07.png

De afslankpil Iomax is weer gezien op Nederlandse markt. De pil is in Nederland verboden vanwege de heftige bijwerkingen die zich kunnen voordoen. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft al vier mensen aangehouden.

Afgelopen najaar heeft een vrouw een hersenbloeding gehad nadat zij het illegale middel had gebruikt. Er zijn al meerdere meldingen gedaan bij bijwerkingencentrum Lareb. Zo werd in 2021 ook een melding gedaan bij Lareb over een hersenbloeding die mogelijk gerelateerd was aan de pil.

‘Gebruikers weten niet wat erin zit.’

Lareb krijgt gewoonlijk meerdere keren per jaar een melding van bijwerkingen in illegale afslankmiddelen. Directeur Agnes Kant van Lareb: ‘Onze grootste zorg is dat er op de verpakking niet staat welke ingrediënten in het middel zitten. Gebruikers weten niet wat erin zit.’ Bij Iomax worden er amfetamine-achtige stoffen bij gedaan. Dit zijn verslavende stoffen die de eetlust verminderen, maar kunnen onder andere hersenbloedingen tot gevolg hebben. 

Gebruik in geneesmiddelen

Het Lareb heeft al eerder gewaarschuwd voor Sulami en Montalin, andere afslank kruidenpreparaten. Ingrediënten van deze kruidenpreparaten werden ook in geneesmiddelen gebruikt, maar bleken veel bijwerkingen te hebben. Bij Sulami werd het ingrediënt sibutramine aangetroffen. Dit is een bestanddeel van een geneesmiddel dat tegen obesitas wordt gebruik. Bijwerkingen als duizeligheid, hallucinaties en slapeloosheid werden genoemd. Uiteindelijk werd het middel van de markt gehaald.

Handel via internet

Er lopen inmiddels twee rechtszaken tegen mensen die zijn aangehouden door de  Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA. Zij worden verdacht van het handelen in de illegale afslankmiddelen. Verwijderen van de middelen via internet is ‘heel ingewikkeld. Zo moet je aantonen dat er iets in de middelen zit wat er niet in mag zitten.’ zegt een woordvoerder van de NVWA.

Het Lareb onderscheidt drie groepen producten: dopingmiddelen, schaamtemedicatie, zoals erectiemiddelen en ook de afslankmiddelen. En als laatste middelen die een verslaving kunnen veroorzaken.  

Bron: NRC/NVWA