Muziekstreamingdiensten: 11 mogelijkheden
Een muziekstreamingdienst is een programma waarmee je naar muziek kunt luisteren. Bekende voorbeelden zijn Spotify en Apple Music. Met deze programma’s kun je veel meer dan met een radio of cd-speler. Radar zet 11 mogelijkheden op een rij.
Kenmerkend voor streamingdiensten is dat je de nummers niet downloadt, maar afspeelt via je internetverbinding. Vergelijk het met een YouTube-filmpje: die kijk je ook via het internet, terwijl het bestand zelf niet op je computer staat. Een (Engelstalig) overzicht van de verschillende muziekstreamingdiensten vind je hier.
Streamingdiensten kunnen meer dan een radio- of cd-speler:
1. (Bijna) alle muziek luisteren met een muisklik
De muziekbibliotheken van streamingdiensten zijn vaak enorm. Zo kun je op Deezer ruim 35 miljoen nummers vinden. Al deze muziek staat met een muisklik tot je beschikking.
2. Onbeperkt muziek luisteren
Heel wat muziekstreamingdiensten laten je onbeperkt én gratis naar muziek luisteren. Wel krijg je dan na een bepaald aantal nummers een reclame te horen.
Je kunt ook voor een betaald abonnement kiezen. Voordelen hiervan zijn onder andere dat je geen advertenties te horen krijgt en dat de nummers meestal een hogere kwaliteit hebben. Sommige muziekstreamingdiensten, zoals Apple Music en Tidal, hebben alleen betaalde abonnementen. Veel betaalde diensten hebben overigens wel een gratis proefabonnement. Mocht je niet willen overstappen naar de betaalde variant, vergeet dan niet om op tijd op te zeggen.
3. Afspeellijsten maken
De meeste streamingdiensten bieden je de mogelijkheid om zelf afspeellijsten maken. Zo kun je makkelijk je favoriete nummers bij elkaar plaatsen of afspeellijsten maken voor bijvoorbeeld een feestje of hardloopsessie.
4. Afspeellijsten van anderen beluisteren
Met een muziekstreamingdienst kun je niet alleen afspeellijsten maken, maar ook afspeellijsten van anderen beluisteren. Dit kunnen afspeellijsten van vrienden zijn of voor jou onbekende gebruikers die hun afspeellijsten openbaar gemaakt hebben.
De grotere muziekstreamingdiensten hebben vaak ook zelf afspeellijsten gemaakt. Spotify heeft bijvoorbeeld lijsten voor verschillende stemmingen en momenten. En Tidal heeft afspeellijsten die door bekende artiesten, sporters en journalisten zijn samengesteld.
5. Afspeelsuggesties krijgen
Sommige muziekstreamingservices geven je suggesties voor nieuwe nummers op basis van de nummers die je al geluisterd hebt. Op deze manier krijg je telkens nieuwe muziek voorgeschoteld die waarschijnlijk bij je smaak past.
Apple Music doet dit bijvoorbeeld met de functie ‘Voor jou’. Hoe meer muziek je afspeelt, hoe beter de software je leert kennen en hoe preciezer de afspeelsuggesties worden. En Spotify-gebruikers ontvangen wekelijks een afspeellijst met nummers gebaseerd op hun muzikale voorkeur.
6. Muziek ‘verborgen’ afspelen
Anoniem gebruik maken van een streamingdienst kan meestal niet: je moet je registeren of inloggen met je Facebook-account. Mensen kunnen je volgen en zien naar welke nummers je luistert.
Maar wat als je heel graag ‘My Heart Will Go On’ van Céline Dion wilt luisteren zonder dat je volgers dat zien? Sommige streamingdiensten hebben hier een oplossing voor. Zo kun je bij Spotify en Rdio muziek afspelen in een privémodus. Niemand kan dan zien naar welke muziek je luistert.
7. Muziek luisteren op smartphone en tablet
Veel streamingdiensten hebben een app voor smartphones en tablets. Vaak zijn de mogelijkheden van deze apps beperkt als je een gratis abonnement hebt. Deezer-gebruikers die niet betalen kunnen bijvoorbeeld op hun mobiel alleen maar naar vaste afspeellijsten en mixes luisteren en niet via de app nummers opzoeken. Mensen die een gratis Spotify-account hebben, mogen maar zes keer per uur een nummer overslaan.
8. Exclusieve content beluisteren/bekijken
Sommige streamingdiensten hebben nummers en filmpjes die je nergens anders kunt vinden: exclusive content. Zo heeft Spotify livesessies met onder andere Ed Sheeran, Macklemore en Passenger in de muziekbibliotheek staan. Tidal heeft een samenwerking met een aantal artiesten en publiceert onder andere interviews, afspeellijsten en video’s van hen.
9. Eigen bestanden toevoegen
Stel dat het album van je favoriete artiest niet op de muziekstreamingdienst van je keuze te vinden is, maar je het album wel gewoon als bestand op je computer hebt staan. Het is dan onhandig om telkens tussen de streamingdienst en het gewone afspeelprogramma op je computer te switchen als je naar dat album wilt luisteren. Veel streamingdiensten bieden een oplossing: je kunt de muziek die op je eigen computer staat toevoegen aan je persoonlijke account. Zo heb je al je muziek op één plek.
10. Radio luisteren
De muziekstreamingdienst Rdio is gebaseerd op de oude vertrouwde radio en biedt ontzettend veel verschillende soorten zenders. Maar ook diensten als Spotify, Tidal en Google Play Music hebben een radiofunctie.
Je kunt bij een streamingdienst vaak meer invloed uitoefenen op wat je te horen krijgt dan bij de klassieke radio. Je kunt bijvoorbeeld nummers overslaan. En bij Spotify kun je aangeven of je het nummer wat je hoort leuk vindt. Het programma gebruikt deze ‘likes’ om volgende nummers uit te kiezen.
11. Muziek offline afspelen
De meeste muziekstreamingdiensten hebben een offline modus. Dit betekent dat je zonder internetverbinding naar muziek kunt luisteren, bijvoorbeeld als je in de trein zit of op vakantie bent. Je moet de muziek dan wel eerst een keer laden op een moment dat je wel met het internet verbonden bent. Bij de meeste streamingdiensten kunnen alleen betalende abonnees gebruik maken van de offline modus.
Bron: Apple / Deezer / Google Play / iPhoned / MakeUseOf / Rdio / Spotify / Tidal