Na drank- en drugsmisbruik zelf arts betalen

Slachtoffers van overmatig drugs- en drankgebruik bij de Dance Parade zaterdag in Rotterdam moeten hun opname bij de Spoedeisende Hulp (SEH) zelf betalen. Dat stelt Jos de Bruijn, hoofd van de afdeling SEH bij het Erasmus MC. Het jaarlijkse housefestijn zorgt voor een ongekende drukte op de eerste hulp.

Het zelf betalen van een ziekenhuisopname moet overmatige drugs- en drankgebruikers afschrikken. De Bruijn: ,,Drugs- en drankgebruik is een bewuste keuze. Door het zelf betalen van de rekening worden mensen zich bewust van de risico's.''

Zorgverzekeraars Nederland juicht het voorstel van Erasmus MC toe om patiënten na drank- of drugsmisbruik tijdens de Dance Parade zelf te laten opdraaien voor spoedeisende hulp. Toch vraagt de overkoepelende organisatie van zorgverzekeraars zich af of het voorstel haalbaar is.

,,Hoe bewijs je dat iemand drugs of drank heeft genomen bij de Dance Parade? Daarnaast bepalen wij niet wat vergoed wordt. De politiek bepaalt wat onder de basisverzekering valt,'' zegt een woordvoerder. Spoedeisende hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering, waarvoor iedere Nederlander premie betaalt.

Volgens de branchevereniging is de overheid dan ook de eerst aangewezene om drugsmisbruik te voorkomen. ,,De overheid verbiedt het, dus moeten zij ook de controle op het verbod uitvoeren.''

De kosten voor spoedeisende hulp kunnen flink oplopen. Het voorrijden van een ambulance kost tussen de 350 en 500 euro. Jos de Bruijn van de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) van het Erasmus MC: ,,Een simpele behandeling op de SEH-afdeling kost minimaal 150 euro, dan komt niet eens een specialist kijken.'' De Dance Parade is met tientallen opnamen in het ziekenhuis samen met de jaarwisseling de drukste dag op de eerste hulp in het Rotterdamse ziekenhuis.

Volgens Henk Witteveen, organisator van de parade, is drugsmisbruik niet voorbehouden aan de Dance Parade. ,,Het is maatschappelijk probleem.'' Harm van de Pas, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulpartsen, herkent het voorstel. ,,Maar waar ligt de grens? Ben je ook verantwoordelijk voor sportblessures op het voetbalveld?'' Van de Pas voorziet niet dat de spoedeisende hulp buiten de basisverzekering zal vallen.

Bron: Algemeen Dagblad.