Partydrugs steeds zwaarder en vaker gebruikt

Jongeren vinden het steeds normaler om partydrugs te gebruiken als ze uitgaan. De pillen die 16- tot 24-jarigen gebruiken zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor risico's groter worden.

Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut, waarvan de resultaten maandag zijn gepresenteerd.

Meer preventie

In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs zou meer aandacht moeten worden besteed aan preventie. Van de jongeren die regelmatig een party bezoeken, gebruikt 60 procent xtc. Andere populaire uitgaandrugs zijn speed, cannabis, GHB en cocaïne.

Om betere voorlichting te geven aan jongeren moet er een landelijke richtlijn komen voor gemeenten. In het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan preventie en ouders moeten handvatten krijgen om het gebruik van uitgaansdrugs door hun kinderen tegen te gaan.

Maatschappelijke druk

Als redenen om pillen te slikken tijdens het uitgaan, geven jongeren aan dat het een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden (samenwonen, kinderen krijgen) uit te stellen. Ook zeggen ze dat de drempel om deze middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.

Vervijfvoudiging

Het gebruik van drugs is van alle tijden, maar er zijn volgens het Trimbos-instituut per generatie grote verschillen. Het aantal grote festivals (3.000 bezoekers of meer) is in dertig jaar tijd vervijfvoudigd. Hoe vaker jongeren een festival bezoeken, des te groter is de kans dat zij drugs gaan gebruiken. In het Amsterdamse uitgaansleven is xtc favoriet: 55 procent van de 'clubbers' en 'ravers' neemt het en dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Van de patiënten die in 2009 op de festival-EHBO kwamen vanwege drugsgebruik was 39 procent onder invloed van xtc. In 2013 was dat percentage gestegen naar 62 procent. Gezien de vele gebruikers van uitgaansdrugs is het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen ervan relatief beperkt. De maatschappelijke en persoonlijke impact is desalniettemin groot, aldus het instituut.

'Veilig drugsgebruik is een mythe'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. 'Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.' Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt.

Bron: ANP