background branding

Naaktlopen, zonder geld leven en spam voorkomen met de 5 bestgelezen columns van 2018

top-5-columns-780.jpg

In de columns op de website van Radar geven vaste schrijvers én steeds wisselende lezers / bezoekers hun meningen en tips over consumentenkwesties. Ook in 2018 leverde dat weer tientallen mooie, uiteenlopende, nuttige en prikkelende stukken op. Met het einde van het jaar in zicht zetten we de vijf meestgelezen afleveringen nog eens op een rij.

Alle Radarcolumns van dit jaar én voorgaande jaren vind je op de columnpagina. Hieronder bespreken we de vijf populairste columns van 2018 in het kort. Klik op te titels om de volledige stukken te lezen.

5. Reken af met spam in je inbox!

Iris Böhm wordt op haar ene werkmailadres gek gespamd, terwijl ze op het andere nergens last van heeft. 'Door dat woud aan ongewenste mails zie ik soms belangrijke, wél gewenste mails over het hoofd. Wat valt er tegen spam te doen?' Ze gaat zelf op zoek naar antwoorden. Ze bespreekt wat de regels zijn rondom het versturen van spam én geeft antispamtips. Handig!

4. Dé remedie tegen smartphoneverslaving: je mobieltje slopen

'Mijn goede voornemen voor 2018 was: mijn kinderen laten zien dat het échte leven belangrijker is dan het schermpje van de mobiele telefoon. Best trots kan ik zeggen dat ik best goed aan het volhouden ben. Met een ijzeren wilskracht heeft het alleen niet veel te maken', zo begint Mensje Melchior haar column.

Ze vertelt over hoe ze worstelde met haar smartphoneverslaving - iets waar veel consumenten zich mogelijk in herkennen... Is cold turkey gaan de enige manier om hiervan af te komen? 

3. Naaktrecreatie en blootloperij: waar mag het en waar niet?

In deze regenachtige en (soms) koude decemberdagen is het misschien moeilijk voor te stellen, maar de Nederlandse zomer was dit jaar behoorlijk heet. Vlak na de hittegolf in augustus, en met de 'Nationale Topless Dag' in het vooruitzicht, schreef Iris Böhm daarom een column over naaktloperij en blootrecreatie. Hoe zit het eigenlijk met de regels daaromtrent? Iris geeft antwoord in de op-twee-na-meestgelezen column van dit jaar.

2. Voor niets gaat de zon op: tips om zonder geld te leven

De Ier Mark Boyle, de Nederlander Mundo Resink, de Amerikaanse Mildred Norman en de Duitse Heidemarie Schwermer zijn vier voorbeelden van mensen die er bewust voor kozen om langere tijd zonder geld te leven. Zij voelen zich daardoor 'gelukkiger, relaxter en vrijer', aldus Erica Verdegaal. Volgens haar kunnen we veel van deze mensen leren. In deze zeer goed gelezen column legt ze uit hoe leven zonder geld helemaal niet zo onrealistisch is als het lijkt.

1. Zwangerschapsuitkering: een cadeau voor 20.000 moeders

Verreweg de bestgelezen Radarcolumn van 2018 ging over de zogeheten ZEZ (zwanger en zelfstandige) -uitkering van het UWV. Wat was het geval? Vrouwen die werkzaam waren als zelfstandige in de periode van 7 mei 2005 tot en met 3 juni 2008, en in die periode bevallen waren, hadden destijds geen ZEZ-uitkering ontvangen. Er bestond in die periode namelijk geen wettelijke regeling voor zwangere zelfstandigen.

Erica Verdegaal besteedde hier aandacht aan in haar column van 8 juni, en waarschuwde iedereen op wie dit betrekking had om vooral actie te ondernemen: 'Wie niks doet, krijgt niks. Dus voor je het weet, gaat dit cadeautje aan je neus voorbij.' (Het aanvragen van de compensatie was mogelijk tot en met september 2018.) Deze column werd vooral op Facebook bijzonder veel gedeeld.