Nachtschade-groentes onder vuur: waarom?

Groentes die tot de zogenoemde nachtschadefamilie behoren, liggen onder vuur. Verschillende TikTok’ers beweren dat producten als tomaten en aardappelen slecht zijn voor de gezondheid. Waarom? En hoe denken experts hierover?
Waarom zijn nachtschade-groente ‘gevaarlijk’?
De ‘gevaren’ van de nachtschade-groenten, waar zelfbenoemde TikTok-voedingsexperts voor waarschuwen, zouden zitten in de gifstoffen die deze groente bevatten. Het gaat hierbij om stoffen als glycoalkaloïde, tomatine en solanine, die de planten ontwikkelen om zichzelf te beschermen tegen insecten.
“De hoeveelheid die we hiervan eten is niet voldoende om gezondheidsschade te veroorzaken”, zegt voedingsdeskundige zegt Harry Snell in de Britse krantThe Guardian. Hij onderbouwt dit met verschillende redenen. Zo stelt hij dat de hogere concentraties van deze stoffen vooral zitten in de delen van de plant die we juist niet eten, zoals de stelen en groene delen van de aardappel.
Welke groentes zijn nachtschade?
Als we het hebben over nachtschade, over welke groentes gaat het dan precies? Tomaten en aardappelen werden al benoemd, maar de aubergine is ook een nachtschade. De andere groentes die tot deze familie behoren, zijn minder bekend.
'Gifgehalte' terugdringen
Snell legt in de krant uit dat het ‘gifgehalte’ ook wordt teruggebracht als de betreffende groenten rijpen, gekookt en geschild worden. Een rauwe aardappel, bijvoorbeeld, kan volgens Snell inderdaad behoorlijk wat van deze stoffen bevatten. Maar zodra je een aardappel schilt en kookt, verlaag je het gifgehalte dusdanig dat het eten van aardappelen echt ongevaarlijk is.
Ook de stof tomatine, die voorkomt in onrijpe tomaten, verdwijnt zodra een tomaat rood wordt. Dit onderschrijft het Voedingscentrum ook.
Nachtschade zijn gezond
Naast het feit dat het gifgehalte dus daalt tijdens de bereiding, bevatten de groentes uit deze familie ook goede stoffen die wij als mens nodig hebben. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamines, mineralen en antioxidanten, die celbeschadiging kunnen voorkomen of vertragen. In Aubergine zitten bijvoorbeeld veel vezels en vitamine C. Tomaat bevat ook veel vitamine C, net als vitamine B11. B11 is beter bekend als foliumzuur.
Aardappelen bevatten vitamine C, B6 en daarnaast vooral kalium. Al deze stoffen heb je nodig om gezond te blijven.
Op de hoogte blijven van het laatste Radar-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.
Bronnen: